Sprawdź jak zrobić domowe, pieczone frytki z batatów. A kiedy już się nauczysz je robić, nigdy nie będziesz mieć wymówki, by nie zrobić ich raz jeszcze. Są bardzo uzależniające, ale nie martw się. Są również łatwe do wykonania, dzięki czemu możesz cieszyć się nimi praktycznie każdego dnia.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Czas przygotowania:
15 minut
Temperatura i czas wypieku: 180°C - 30 minut
Składniki (4 porcje):
- 1 kg batatów, obranych
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki startego parmezanu
Sposób wykonania:
- Rozgrzej piekarnik do 180˚C.
- Pokrój bataty na frytki o szerokości 0,5 cm do 1 cm i długości 5 cm do 7 cm.
- Tak przygotowane frytki z batatów umieść w dużej misce. Dodaj pieprz cayenne, mielony kminek, sól, oliwę z oliwek i dobrze wymieszaj. Następnie rozłóż je równomiernie na blasze do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut. Następnie delikatnie wymieszaj frytki i kontynuuj pieczenie przez kolejne 15 minut. Gotowe pieczone frytki z batatów posyp tartym parmezanem i podawaj z majonezem z awokado lub innym sosem.
Pamiętaj!
- Upewnij się, że piekarnik jest dobrze rozgrzany.
- Postaraj się równo pokroić bataty.
- Im grubiej pokroisz bataty tym mniej chrupkie będą.
Zastosowanie:
- Dodatek do dania głównego lub kanapek.
- Tapas.
1 łyżeczka pieprzu cayenne to będzie mega ostre. Ja daje do potraw szczyptę i jest bardzo ostre.
Zgadza się Michał. Dlatego fajnie się komponuje z majonezem z awokado lub innym łagodnym dipem.