Idealna sałatka do grilla. Można ją, a wręcz powinno się ja przygotować dzień wcześniej, ale podawać w temperaturze pokojowej. Staraj się dobierać boczek o jak najbardziej intensywnym smaku, w przeciwieństwie do korniszonów, które powinny być łagodne.
Nie rozgotuj ziemniaków!
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
garnek, durszlak, patelnia, miska
Czas przygotowania:
60 minut
Składniki (6 porcji):
- 900g młodych małych ziemniaków
- 150g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
- 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę
- 150g majonez
- 1 łyżka musztardy (dijon)
- 1 łodyga selera naciowego, drobno pokrojonego
- 3 łodygi cebuli dymki, drobno pokrojonej
- 6 dużych korniszonów, pokrojonych w plastry
- sól i pieprz czarny
- oliwa z oliwek
Sposób wykonania:
- Umieść ziemniaki w garnku z lekko posoloną wodą i zagotuj. Zmniejsz ogień i kontynuuj gotowanie przez kolejne 10 minut, kiedy ziemniaki będą już gotowe odcedź wodę (możesz posłużyć się durszlakiem) i odstaw je do ostygnięcia.
- W między czasie rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i podsmaż w niej boczek pokrojony w kostkę, odstaw do wystudzenia.
- Wystudzone ziemniaki pokrój na ćwiartki, dodaj resztę składników wraz z boczkiem i wymieszaj dokładnie. Skosztuj sałatkę i dopraw solą oraz pieprzem według własnych upodobań. Przed podaniem odstaw sałatkę na 30 minut w temperaturze pokojowej.
Pamiętaj!
- nie rozgotuj ziemniaków
- dokładnie wymieszaj cała sałatkę
- odstaw sałatkę na 30 minut w temperaturze pokojowej przed podaniem