Guacamole to jeden z moich ulubionych dipów. Używam go do czego tylko mogę, oczywiście prywatnie w zaciszu domowej kuchni. Z kolei w profesjonalnej kuchni doskonale nadaje się do nachos, quesadilla i tym podobnych dań. Dodatkową zaletą guacamole jest to, że jest wyjątkowo łatwa i szybka w przygotowaniu i może ją zrobić naprawdę każdy w niecałe 15 minut. Zresztą, przekonaj się sam!
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Malakser lub blender ręczny, silikonowa szpatula, miska.
Czas przygotowania:
15 minut
Składniki (6 porcji):
- 3 dojrzałe avocado
- 1 limonka, sok
- 1 ząbek czosnku
- ½ pęczku kolendry, drobno posiekanej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Świeżo zmielony pieprz czarny
- Sól
Sposób wykonania:
- Przekrój avocado na pół i usuń pestki. Za pomocą łyżki stołowej oddziel miąższ od skóry.
- Przygotowane w ten sposób avocado umieść w malakserze razem z oliwą z oliwek i sokiem z jednej limonki. Miksuj do uzyskania masy o jednolitej konsystencji.
- Wyskrob zawartość malaksera do miski i dodaj kolendrę, sól i pieprz czarny. Połącz ze sobą wszystkie składniki za pomocą silikonowej szpatułki.
- Umieść guacamole w szczelnie zamkniętym pojemniku i przechowuj w lodówce do trzech dni.
Pamiętaj!
- Miksuj do uzyskania jednolitej pasty z avocado.
- Przechowuj w lodówce do trzech dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Zastosowanie:
- Absolutnie do wszystkiego 🙂