Ta Sałatka Ziemniaczana do Grilla jest doskonałym wyborem, jeśli szukasz czegoś zupełnie nowego w sałatce ziemniaczanej. Chrupiąca tekstura zielonej fasolki doskonale idzie w parze ze świeżością ogórka. Dodatek kaparów i winegret sprawia, że ta sałatka ma bardzo ciekawą kompozycję smakową. Jest bardzo orzeźwiająca, dzięki czemu doskonale nadaje się na grilla zwłaszcza w upalne dni. Upewnij się tylko, że ją schłodzisz przed podanie prze co najmniej 30 minut w lodówce. Prosta w przygotowaniu sałatka ziemniaczana do grilla jest wprost idealna do wszelkiego rodzaju pieczonych mięs i ryb grillowanych. Oczywiście możesz też podawać jako danie same w sobie. Sprawdź również tą sałatkę ziemniaczaną.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Czas przygotowania:
30 minut
Składniki (6 porcji):
- 1 kg młodych ziemniaków, ugotowanych i pokrojonych na pół
- 1 średniej wielkości czerwona cebula, cienko pokrojona
- 1 ogórek, cienko pokrojony za pomocą obieraczki
- 450 g zielonej fasoli, oczyszczonej
- 2 łyżki kaparów
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Sól
Sos do sałatki
- 8 łyżek oleju rzepakowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy stołowa
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
Sposób wykonania:
- W dużej misce wymieszaj musztardę stołową, miód, ocet, czarny pieprz i sól. Stopniowo ubij olej rzepakowy i odłóż na bok.
- Zagotuj rondel z osoloną wodą. Dodaj zieloną fasolę i gotuj przez 3-4 minuty. Po upływie czasu natychmiast usuń fasolkę zieloną z rondla do wody z lodem, aby je ochłodzić i zatrzymać proces gotowania.
- Umieść w dużej misce ziemniaki, zieloną fasolę, cebulę, ogórek i kapary. Dodaj sos i delikatnie wymieszaj. Przypraw do smaku solą i czarnym pieprzem. Podawaj lekko schłodzoną.
Pamiętaj!
- Ziemniaki ugotuj al dente, nie robisz puree z ziemniaków.
- Nie rozgotuj fasolki szparagowej w przeciwnym razie straci kolor i teksturę.
Zastosowanie:
- Danie główne.
- Dodatek do mięs grillowanych.
- Sałatka bankietowa.