Sałatka Ziemniaczana do Grilla

Ta Sałatka Ziemniaczana do Grilla jest doskonałym wyborem, jeśli szukasz czegoś zupełnie nowego w sałatce ziemniaczanej. Chrupiąca tekstura zielonej fasolki doskonale idzie w parze ze świeżością ogórka. Dodatek kaparów i winegret sprawia, że ta sałatka ma bardzo ciekawą kompozycję smakową. Jest bardzo orzeźwiająca, dzięki czemu doskonale nadaje się na grilla zwłaszcza w upalne dni. Upewnij się tylko, że ją schłodzisz przed podanie prze co najmniej 30 minut w lodówce. Prosta w przygotowaniu sałatka ziemniaczana do grilla jest wprost idealna do wszelkiego rodzaju pieczonych mięs i ryb grillowanych. Oczywiście możesz też podawać jako danie same w sobie. Sprawdź również tą sałatkę ziemniaczaną.

Sałatka Ziemniaczana do Grilla

Poziom Trudności: ★☆☆
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki (6 porcji):

  • 1 kg młodych ziemniaków, ugotowanych i pokrojonych na pół
  • 1 średniej wielkości czerwona cebula, cienko pokrojona
  • 1 ogórek, cienko pokrojony za pomocą obieraczki
  • 450 g zielonej fasoli, oczyszczonej
  • 2 łyżki kaparów
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Sól

Sos do sałatki

  • 8 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy stołowa
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

Sposób wykonania:

  1. W dużej misce wymieszaj musztardę stołową, miód, ocet, czarny pieprz i sól. Stopniowo ubij olej rzepakowy i odłóż na bok.
  2. Zagotuj rondel z osoloną wodą. Dodaj zieloną fasolę i gotuj przez 3-4 minuty. Po upływie czasu natychmiast usuń fasolkę zieloną z rondla do wody z lodem, aby je ochłodzić i zatrzymać proces gotowania.
  3. Umieść w dużej misce ziemniaki, zieloną fasolę, cebulę, ogórek i kapary. Dodaj sos i delikatnie wymieszaj. Przypraw do smaku solą i czarnym pieprzem. Podawaj lekko schłodzoną.

Sałatka Ziemniaczana do Grilla

Pamiętaj!

  • Ziemniaki ugotuj al dente, nie robisz puree z ziemniaków.
  • Nie rozgotuj fasolki szparagowej w przeciwnym razie straci kolor i teksturę.

Zastosowanie:

  • Danie główne.
  • Dodatek do mięs grillowanych.
  • Sałatka bankietowa.

Leave a Reply