Już czas najwyższy nauczyć się robić spaghetti bolognese i przestać szargać reputację temu wspaniałemu daniu. Daj sobie czas za pierwszym razem jak przygotowywał. Wykonaj je krok po kroku według wskazówek, które znajdziesz w przepisie i rozkoszuj się prawdziwym smakiem spaghetti bolognese.
Poziom Trudności: ★★☆
Przyda Ci się:
Garnek, durszlak, rondelek.
Czas przygotowania:
45 minut
Składniki (4 porcje):
- 300g makaronu spaghetti
- 150g mielonego mięsa wołowego
- 1 średnia marchew, drobno starta
- ½ łodygi selera naciowego, drobno pokrojona
- 1 średnia cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 1 ząbek czosnku, drobno starty
- 3 łodygi oregano, drobno posiekane
- 2 łodygi bazylii, drobno posiekane
- 60g przecieru pomidorowego
- 225g słodkich pomidorów (tak mogą być z puszki)
- 2 łyżeczki brązowego cukru (opcjonalne, w zależności od jakości pomidorów)
- 100ml pół wytrawnego czerwonego wina
- 125ml bulionu wołowego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 4 łyżki startego parmezanu
- Sól i pieprz czarny
Sposób wykonania:
- Rozgrzej w garnku olej rzepakowy i podsmaż cebulę razem z czosnkiem.
- Dodaj do cebuli marchew i seler, kontynuuj smażenie przez kolejne 5 minut.
- Jak warzywa będą już gotowe dodaj przecier pomidorowy i ewentualnie cukier. Smaż tak przez kolejne 3 minuty.
- Dodaj mięso mielone razem z ziołami, przypraw solą i pieprzem i smaż je przez kolejne 5 minut.
- Wlej wino do garnka i gotuj aż zredukujesz jego objętość o połowę. Następnie dodaj bulion wołowy i po raz kolejny zredukuj o połowę.
- Dodaj pomidory i kontynuuj gotowanie przez kolejne 10-15 minut. Dopraw solą i pieprzem i odstaw w ciepłe miejsce.
- Zagotuj w rondelku wodę z solą i ugotuj w niej makaron. Pamiętaj aby makaron ugotować al dente.
- Nałóż makaron na talerze i polej sosem. Danie wykończ drobno startym parmezanem. Do dekoracji możesz użyć kilka listków świeżej bazylii.
Pamiętaj!
Zastosowanie:
- Sos Bolognese możesz wykorzystać do lasagne.
Czego jeszcze użyto na tym zdjeciu do dekoracji ?
Chipsy z sera parmeńskiego. Bardzo łatwo możesz je przygotować. Na blaszce wyłożonej pergaminem umieść drobno stary ser parmeński (wszędzie taka sama grubość/ilość sera) i wsadź do piekarnika do momentu aż ser zarumieni się na mocno złocisty kolor. Wystudź i gotowe.