Risotto z pieczarkami i świeżym tymiankiem

Risotto z pieczarkami i świeżym tymiankiem – uwielbiam to danie! Zwłaszcza, kiedy spodziewam się znajomych na kolację. Plusem tego dania jest to, że można go wykonać z wielką łatwością nawet po paru nie winnych kieliszkach winna. Oczywiście nie namawiam tutaj nikogo do picia alkoholu a tym bardziej picia go w kuchni. Sami z pewnością wiecie, że kuchnia to dość niebezpieczne pomieszczenie.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

patelnia, rondel, drewniana łyżka

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki (5-6 porcji):

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 350ml wytrawnego białego wina
  • 400g ryżu arborio
  • 450g pieczarek, pokrojonych w cienkie plasterki
  • 75g masła
  • 65ml śmietany
  • 3 ząbki czosnku, pokrojonego w bardzo drobną kostkę
  • 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 100g utartego sera parmeńskiego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki świeżego tymianku, bardzo drobno posiekanego
  • sól i pieprz czarny

Sposób wykonania:

  1. Rozgrzej na patelni odrobinę oleju rzepakowego i usmaż pieczarki. Całość zalej śmietaną. Kiedy śmietana z pieczarkami się zagotuje przenieś całą zawartość patelni do małej miski i odstaw.
  2. Połowę masła wraz z olejem rzepakowym rozgrzej na średnim ogniu w rondelku i dodaj cebulę, tymianek oraz czosnek. Przypraw solą i pieprzem i smaż do momentu, aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj ryż i smaż przez kolejne 2-3 minuty nie ustanie mieszając. Do mieszania używaj drewnianej łyżki.
  3. Wlej do rondelka całe wino i kontynuuj gotowanie nadal mieszając.
  4. W momencie, kiedy całe wino już zniknie z rondelka zacznij dodawać małymi porcjami bulion warzywny. Za każdym razem przed dodaniem kolejnej porcji ryżu sprawdź ryż czy przypadkiem nie jest już al dente.
  5. Kiedy ryż będzie ugotowany al dente dodaj wcześniej przygotowane pieczarki, resztę masła i połowę sera parmeńskiego. Przygotowane w ten sposób risotto powinno być lekko lejące się, jeśli tak nie jest dodaj odrobinę bulionu. Risotto nie powinno utrzymywać kształtu!
  6. Dopraw całość solą i pieprzem według swojego upodobania. Podziel risotto na sześć równych porcji i posyp wierzch resztą sera parmeńskiego. Do dekoracji możesz użyć młodych gałązek tymianku.

Pamiętaj!

  • Mieszaj risotto bardzo często
  • Używaj drewnianej łyżki, przy tak częstym mieszaniu będziesz rysował dno rondla i do potrawy mogą dostać się mikroskopijne opiłki metalu
  • Na początku wlej wino i dokończ gotowanie ryżu na bulionie
  • Dodaj resztę składników dopiero, kiedy ryż będzie już al dente

Leave a Reply