Ten zdrowy i bardzo łatwy przepis na Tosty Caprese z awokado bardzo mocno kręci moje kubki smakowe. Uwielbiam połączenia dojrzałych pomidorów z mozzarellą. Awokado w tym przypadku (jak dla mnie) to tylko miły dodatek, który doskonale współgra z resztą składników. Dodatek płatków chilli na Tosty Caprese z awokado daje delikatnego kopa. Sprawiają one, że jedzenie grzanek Caprese nie jest nudnym doświadczeniem. Sprawdź również przepis na Tost z awokado oliwkami i serem feta lub na Grzanki z awokado i jajkiem.
Składniki (2 porcje):
- 2 tosty z chleba na zakwasie
- 1 dojrzałe awokado, obrane i bez pestki
- 1 limonka, tylko sok
- 1/2 małego ząbka czosnku, zmielony
- 1 dojrzały pomidor śliwkowy, pokrojony w plastry
- 125 g ser Mozzarella, pokrojony w plastry
- Kilka świeżych liści bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka płatków chili
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Sól
Sposób wykonania:
- Umieść awokado w misce i dodaj zmielony czosnek, sok z limonki, sól i czarny pieprz. Dobrze ugnieć tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem.
- Rozprowadź równomiernie awokado na grzance. Następnie na każdej grzance umieść na przemian pokrojony ser mozzarella z pomidorem. Skrop oliwą z oliwek i przypraw solą. Udekoruj świeżymi liśćmi bazylii i delikatnie posyp płatkami chilli. Smacznego!
Pamiętaj!
- Ten przepis zrobi nawet pięciolatek, tak więc spokojnie.
- Upewnij się tylko, że kupisz dojrzałe awokado.
- W Caprese ważną rolę odgrywają wysokiej jakości składniki, tak więc nie odpuszczaj i kup wysokiej jakości Mozzarellę.