Tosty Caprese z awokado

Ten zdrowy i bardzo łatwy przepis na Tosty Caprese z awokado bardzo mocno kręci moje kubki smakowe. Uwielbiam połączenia dojrzałych pomidorów z mozzarellą. Awokado w tym przypadku (jak dla mnie) to tylko miły dodatek, który doskonale współgra z resztą składników. Dodatek płatków chilli na Tosty Caprese z awokado daje delikatnego kopa. Sprawiają one, że jedzenie grzanek Caprese nie jest nudnym doświadczeniem. Sprawdź również przepis na Tost z awokado oliwkami i serem feta lub na Grzanki z awokado i jajkiem.

Tosty Caprese z awokado

Poziom Trudności: ★☆☆
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki (2 porcje):

  • 2 tosty z chleba na zakwasie
  • 1 dojrzałe awokado, obrane i bez pestki
  • 1 limonka, tylko sok
  • 1/2 małego ząbka czosnku, zmielony
  • 1 dojrzały pomidor śliwkowy, pokrojony w plastry
  • 125 g ser Mozzarella, pokrojony w plastry
  • Kilka świeżych liści bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Sól

Tosty Caprese z awokado

Sposób wykonania:

  1. Umieść awokado w misce i dodaj zmielony czosnek, sok z limonki, sól i czarny pieprz. Dobrze ugnieć tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem.
  2. Rozprowadź równomiernie awokado na grzance. Następnie na każdej grzance umieść na przemian pokrojony ser mozzarella z pomidorem. Skrop oliwą z oliwek i przypraw solą. Udekoruj świeżymi liśćmi bazylii i delikatnie posyp płatkami chilli. Smacznego!

Pamiętaj!

  • Ten przepis zrobi nawet pięciolatek, tak więc spokojnie.
  • Upewnij się tylko, że kupisz dojrzałe awokado.
  • W Caprese ważną rolę odgrywają wysokiej jakości składniki, tak więc nie odpuszczaj i kup wysokiej jakości Mozzarellę.

Leave a Reply