Sałatka z awokado

Pyszna, zdrowa i gotowa w kilka minut sałatka z awokado! Dodatek fasoli białej i ciecierzycy razem z serem feta sprawia, że sałatka z awokado jest bardzo satysfakcjonującym posiłkiem. I najprawdopodobniej masz wszystkie składniki w domu. Nie ma lepszego sposobu na uczczenie nadejścia lata niż zrobienie wspaniałej sałatki z awokado z tak pożywnymi dodatkami. Wiem, że pogoda jeszcze nie dogoniła sezonu letniego, ale jeśli nie ma pogody, dlaczego nie cieszyć się latem na talerzu? Sprawdź co jeszcze czeka na Ciebie w tym sezonie!

Sałatka z awokado
Sałatka z awokado

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki (4 porcje):

  • 400 g fasoli maślanej, ugotowanej i opłukanej
  • 400 g ciecierzycy, ugotowanej i opłukanej
  • 120 g czarnych oliwek, przekrojonych na pół
  • 200 g pomidorów koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 150 g sera feta pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka pesto bazyliowego
  • 2 awokado, obrane i bez nasienia, pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka świeżego soku z limonki
  • Garść umytej rukoli
  • Garść umytego szpinaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka płatków chili
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Sól

Sałatka z awokado

Sposób wykonania:

  1. Umieść w dużej misce białą fasolę, ciecierzycę, oliwki, pomidory koktajlowe, ser feta, mielony kminek, mieloną gałkę muszkatołową, pesto bazyliowe, sok z limonki, sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Dobrze wymieszaj.
  2. Dodaj do miski szpinak, rukolę, awokado i oliwę z oliwek i delikatnie wymieszaj. Podziel na równe porcje i delikatnie posyp płatkami chilli. Smacznego!

Pamiętaj!

  • Uwaga: jeśli planujesz przygotować tą sałatkę wcześniej, musisz przygotować ją troszkę inaczej. Po pokrojeniu awokado dodaj soku z limonki i wymieszaj. Następnie dodaj do sałatki. Spowolnij to proces brązowienia awokado.
  • Do tego przepisu awokado nie powinno być zbyt dojrzałe.

Leave a Reply