Marynata do Karkówki z Grilla

Marynata do Karkówki z Grilla

Ta epicka Marynata do Karkówki z Grilla jest jedną z moich ulubionych! Idealnie nadaje się do grillowania. Piękne kontrasty cytrusów, masła orzechowego i sosu sojowego doskonale uzupełniają soczystą karkówkę.

Sprawdź również Marynatę Ananasową do Karkówki na Grilla.

Poziom Trudności: ★☆☆
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki (Na 1 kg Karkówki):

  • 1 kg karkówka wieprzowa
  • 300 ml piwa typu lager
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki świeżego soku z limonki
  • 6 nasion jałowca, zmielonych
  • 1 łyżka zmielonych nasion kolendry
  • 1 łyżka miodu
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Marynata do Karkówki z Grilla

Sposób wykonania:

  1. Karkówkę kroimy w steki po 250 g każdy.
  2. Umieść wszystkie składniki marynaty do karkówki w malakserze i zmiksuj.
  3. Włóż steki wieprzowe do plastikowej torby z zamkiem błyskawicznym. Wlej marynatę i włóż do lodówki na co najmniej 3 godziny. Możesz również ułożyć karkówkę w naczyniu razem z marynatą, jeśli nie posiadasz w/w woreczków.
  4. Smaż mięso na patelni lub grillu przez 6 minut z każdej strony lub do pełnego usmażenia.

Pamiętaj!

  • Nie smaż karkówki na bardzo gorącym grillu. Po rozpaleniu grilla usmaż kiełbasy w pierwszej kolejności lub cokolwiek tam masz. Dopiero później jak już temperatura się unormuje zacznij smażyć karkówkę.
  • Upewnij się, że mięso będzie co najmniej 3 godziny w marynacie przed smażeniem. Idealnie będzie jeśli ją przygotujesz dzień wcześniej.

Leave a Reply