Marynata do Karkówki z Grilla
Ta epicka Marynata do Karkówki z Grilla jest jedną z moich ulubionych! Idealnie nadaje się do grillowania. Piękne kontrasty cytrusów, masła orzechowego i sosu sojowego doskonale uzupełniają soczystą karkówkę.
Sprawdź również Marynatę Ananasową do Karkówki na Grilla.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Czas przygotowania:
15 minut
Składniki (Na 1 kg Karkówki):
- 1 kg karkówka wieprzowa
- 300 ml piwa typu lager
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki świeżego soku z limonki
- 6 nasion jałowca, zmielonych
- 1 łyżka zmielonych nasion kolendry
- 1 łyżka miodu
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Sposób wykonania:
- Karkówkę kroimy w steki po 250 g każdy.
- Umieść wszystkie składniki marynaty do karkówki w malakserze i zmiksuj.
- Włóż steki wieprzowe do plastikowej torby z zamkiem błyskawicznym. Wlej marynatę i włóż do lodówki na co najmniej 3 godziny. Możesz również ułożyć karkówkę w naczyniu razem z marynatą, jeśli nie posiadasz w/w woreczków.
- Smaż mięso na patelni lub grillu przez 6 minut z każdej strony lub do pełnego usmażenia.
Pamiętaj!
- Nie smaż karkówki na bardzo gorącym grillu. Po rozpaleniu grilla usmaż kiełbasy w pierwszej kolejności lub cokolwiek tam masz. Dopiero później jak już temperatura się unormuje zacznij smażyć karkówkę.
- Upewnij się, że mięso będzie co najmniej 3 godziny w marynacie przed smażeniem. Idealnie będzie jeśli ją przygotujesz dzień wcześniej.