Brownie z kawałkami białej czekolady jest deserem czekoladoholików pod warunkiem, że przepis nie zawiera kakao. Brownie w całości powinien być wykonany z czekolady o dużej zawartości miazgi kakaowej. Najbardziej intensywny smak brownie uzyskujemy wtedy, kiedy jest podawane na ciepło, najlepiej z lodami waniliowymi.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Miska, garnek, robot kuchenny lub mikser, głęboka blaszka do pieczenia.
Czas przygotowania:
45 minut
Temperatura i czas wypieku: 180°C - 20/25 minut
Składniki (1 blacha):
- 325g czekolada o zwartości kakao 75%
- 150g masło
- 200g cukier kryształ
- 4 jajek
- 80g mąka typ 450-500
- 2g proszek do pieczenia
- 120g biała czekolada
Sposób wykonania:
- Zagrzej masło na małym ogniu i zalej nim kawałki ciemnej czekolady umieszczonej w misce. Upewnij się, że czekolada będzie całkowicie rozpuszczona.
- Za pomocą robota kuchennego połącz jajka z cukrem (nie ubijaj masy).
- Dokładnie rozpuszczoną czekoladę z masłem, wlej do jajek z cukrem i połącz dobrze obydwie masy delikatnie mieszając do wystudzenia całej mikstury.
- W między czasie możesz przesiać mąkę i wymieszać ją z kawałkami białej czekolady oraz proszkiem do pieczenia.
- Wystudzoną masę czekoladową połącz dokładnie z wcześniej przygotowanymi suchymi składnikami. Staraj się mieszać je jak najkrócej. Możesz wykonać tą czynność ręcznie.
- Przygotowane w ten sposób ciasto przełóż na blachę wyłożoną pergaminem i umieść w rozgrzanym piekarniku do 180°C i wypiekają przez 25 minut. Wzorowo wypieczony brownies będzie wilgotne w środku (możesz odnieść wrażenie, że jest niedopieczony).
- Brownies możesz podawać o temperaturze pokojowej, ale dla miłośników czekolady zalecałbym podawać go na ciepło z dodatkiem świeżo ubitej śmietany lub lodami waniliowymi.
Pamiętaj!
- Dokładnie połącz czekoladę z masłem.
- Nie ubijaj jajek z cukrem.
- Po dodaniu mąki mieszaj ciasto jak najkrócej.
- Wzorowo wypieczone brownies będzie wilgotne i może wydawać Ci się niedopieczony.