Czekoladowe muffiny zaczynają podbijać w Polsce, serca wszystkich łasuchów. Przepis ten jest skierowany do fanów czekolady i nie tylko. Często widuję osoby, które zamawiają je na drugie śniadanie, do kawy lub jako małą przekąskę. Osobiście wolę zjeść normalne śniadanie, a czekoladowe muffiny zostawić sobie, jako małe co-nie-co po obiedzie w ramach deseru.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Robot kuchenny lub mikser, miska, foremki do wypieku muffinek, papiloty do muffinek.
Czas przygotowania:
45 minut
Temperatura i czas wypieku: 190°C - 30 minut
Składniki (5-6):
- 100g masło
- 125g cukier kryształ
- 100g cukier trzcinowy
- 2 jajka
- 150g kwaśnej śmietany
- 75ml mleko
- 250g mąka typ 450-500
- 5g proszek do pieczenia
- 30g kakao
- 190g białej czekolady (najlepiej w postaci małych dropsów)
Sposób wykonania:
- Umieść w robocie kuchennym obydwa rodzaje cukru, dodaj masło i bardzo dobrze ubij.
- Następnie jajka, mleko oraz kwaśną śmietanę i mieszaj dokładnie.
- W osobnym naczyniu wymieszaj kakao, mąkę oraz proszek do pieczenia i przesiej przez drobne sitko. Przygotowane w ten sposób suche składniki dodaj do wcześniej przygotowanej masy i wymieszaj dokładnie.
- Na samym końcu wymieszaj ciasto na muffiny czekoladowe z białą czekoladą.
- Przygotowane w ten sposób ciasto wyłóż na papilotki do wypieku muffinek lub dobrze wysmarowane masłem foremki i umieść je niezwłocznie w piekarniku rozgrzanym do 190°C na 25-30 minut.
- Zaraz po wyciągnięciu muffinek z pieca odstaw je na 10 minut do przestygnięcie. Następnie wyciągnij z foremek (jeśli używasz papilotów, zostaw muffinki w środku) i umieść na raszkach do całkowitego wystygnięcia. Dobrze wypieczone muffinki będą sprężyste jak sucha gąbka.
Pamiętaj!
- Dobrze ubij masło z cukrem.
- Nie mieszaj suchych składników dłużej niż jest to konieczne.
- Dobrze wypieczone muffiny czekoladowe będą sprężyste jak sucha gąbka.