Czekoladowe muffiny z kawałkami białej czekolady

Czekoladowe muffiny zaczynają podbijać w Polsce, serca wszystkich łasuchów. Przepis ten jest skierowany do fanów czekolady i nie tylko. Często widuję osoby, które zamawiają je na drugie śniadanie, do kawy lub jako małą przekąskę. Osobiście wolę zjeść normalne śniadanie, a czekoladowe muffiny zostawić sobie, jako małe co-nie-co po obiedzie w ramach deseru.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Robot kuchenny lub mikser, miska, foremki do wypieku muffinek, papiloty do muffinek.

Czas przygotowania: 45 minut
Temperatura i czas wypieku: 190°C - 30 minut

Składniki (5-6):

  • 100g masło
  • 125g cukier kryształ
  • 100g cukier trzcinowy
  • 2 jajka
  • 150g kwaśnej śmietany
  • 75ml mleko
  • 250g mąka typ 450-500
  • 5g proszek do pieczenia
  • 30g kakao
  • 190g białej czekolady (najlepiej w postaci małych dropsów)

Sposób wykonania:

  1. Umieść w robocie kuchennym obydwa rodzaje cukru, dodaj masło i bardzo dobrze ubij.
  2. Następnie jajka, mleko oraz kwaśną śmietanę i mieszaj dokładnie.
  3. W osobnym naczyniu wymieszaj kakao, mąkę oraz proszek do pieczenia i przesiej przez drobne sitko. Przygotowane w ten sposób suche składniki dodaj do wcześniej przygotowanej masy i wymieszaj dokładnie.
  4. Na samym końcu wymieszaj ciasto na muffiny czekoladowe z białą czekoladą.
  5. Przygotowane w ten sposób ciasto wyłóż na papilotki do wypieku muffinek lub dobrze wysmarowane masłem foremki i umieść je niezwłocznie w piekarniku rozgrzanym do 190°C na 25-30 minut.
  6. Zaraz po wyciągnięciu muffinek z pieca odstaw je na 10 minut do przestygnięcie. Następnie wyciągnij z foremek (jeśli używasz papilotów, zostaw muffinki w środku) i umieść na raszkach do całkowitego wystygnięcia. Dobrze wypieczone muffinki będą sprężyste jak sucha gąbka.

Pamiętaj!

  • Dobrze ubij masło z cukrem.
  • Nie mieszaj suchych składników dłużej niż jest to konieczne.
  • Dobrze wypieczone muffiny czekoladowe będą sprężyste jak sucha gąbka.

Leave a Reply