Tarta ze świeżymi malinami i białą czekoladą jest doskonałą zakąską na weekendowy podwieczorek. Pamiętaj tylko aby biała czekolada była naprawdę dobrej jakości, gdyż ma bezpośredni wpływ na jakość tarty. Maliny również powinny być dojrzałe i słodkie. Im więcej użyjesz świeżych malin w tym przepisie, tym lepiej. Deser ten nie potrzebuje innych dodatków takich jak lody lub ubita śmietana. Świeże maliny i genache z białej czekolady w zupełności zaspokoją każdego łasucha.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Robot kuchenny lub mikser, miska, garnek, trzepaczka kuchenna, foremki do tart, folia spożywcza, ryż do wypieku.
Czas przygotowania:
70 minut
Temperatura i czas wypieku: 170°C - 15 minut
Składniki (4-6):
Składniki – Ciasto Kruche:
- 540g mąka typ 500
- 300g masło o temperaturze pokojowej
- 150g cukier puder
- 3 żółtka jaj
- Ryż do wypieku na sucho
Genache z Białej Czekolady:
- 175g śmietana
- 21g masło
- 10g cukier kryształ
- 1/4 laski wanilii
- 300g biała czekolada, w dropsach lub drobno pokrojona
Sposób wykonania:
- Żeby przygotować ciasto kruche umieść w dużej misce mąkę, cukier puder i masło. Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj delikatnie rękoma, powinieneś uzyskać coś na wzór mokrego piasku z plaży.
- Następnie dodaj żółtka jaj. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Staraj się mieszać jak najkrócej. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 15 minut żeby odpoczęło.
- Nasmaruj foremki do tarty masłem. Wyciągnij ciasto kruche z lodówki i cienko, równomiernie rozwałkuj.
- Wytnij okręgi takiej wielkości, aby były w stanie pokryć spód i ścianki Twoich foremek do tart.
- Na formę wyłożoną już ciastem kruchym umieść dwa razy większy arkusz pergaminu i wypełni go suchym ryżem. Przygotowaną w ten sposób formę włóż do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Po 15 minutach wyciągnij korpusy z pieca i ostrożnie zdejmij papier z ryżem i pozostaw spody do wystygnięcia.
- Następnie umieść białą czekoladę w misce położonej na ręczniku. Resztę składników genach-u włóż do garnka i zagotuj mieszając od czasu do czasu.
- Gotującą się mieszaniną zalej czekoladę i co mniej więcej dwie minuty przemieszaj do momentu, kiedy wszystkie składniki dokładnie się połączą.
- Przygotowany w ten sposób genache’em zalej do połowy wysokości Twoich korpusów z ciasta kruchego (spodów tart) a następnie wyłóż malinami w dowolnej ilości.
- Gotowe tarty odstaw do lodówki na minimum 90 minut.
Pamiętaj!
- Nie mieszaj ciasta kruchego dłużej niż to jest konieczne.
- Miskę z czekoladą umieść na ręczniku, posłuży on za swego rodzaju izolacje przed zimnym stołem, który wystudzałby czekoladę.