Tarta ze świeżymi malinami i białą czekoladą

Tarta ze świeżymi malinami i białą czekoladą jest doskonałą zakąską na weekendowy podwieczorek. Pamiętaj tylko aby biała czekolada była naprawdę dobrej jakości, gdyż ma bezpośredni wpływ na jakość tarty. Maliny również powinny być dojrzałe i słodkie. Im więcej użyjesz świeżych malin w tym przepisie, tym lepiej. Deser ten nie potrzebuje innych dodatków takich jak lody lub ubita śmietana. Świeże maliny i genache z białej czekolady w zupełności zaspokoją każdego łasucha.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Robot kuchenny lub mikser, miska, garnek, trzepaczka kuchenna, foremki do tart, folia spożywcza, ryż do wypieku.

Czas przygotowania: 70 minut
Temperatura i czas wypieku: 170°C - 15 minut

Składniki (4-6):

Składniki – Ciasto Kruche:

  • 540g mąka typ 500
  • 300g masło o temperaturze pokojowej
  • 150g cukier puder
  • 3 żółtka jaj
  • Ryż do wypieku na sucho

Genache z Białej Czekolady:

  • 175g śmietana
  • 21g masło
  • 10g cukier kryształ
  • 1/4 laski wanilii
  • 300g biała czekolada, w dropsach lub drobno pokrojona

Sposób wykonania:

  1. Żeby przygotować ciasto kruche umieść w dużej misce mąkę, cukier puder i masło. Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj delikatnie rękoma, powinieneś uzyskać coś na wzór mokrego piasku z plaży.
  2. Następnie dodaj żółtka jaj. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Staraj się mieszać jak najkrócej. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 15 minut żeby odpoczęło.
  3. Nasmaruj foremki do tarty masłem. Wyciągnij ciasto kruche z lodówki i cienko, równomiernie rozwałkuj.
  4. Wytnij okręgi takiej wielkości, aby były w stanie pokryć spód i ścianki Twoich foremek do tart.
  5. Na formę wyłożoną już ciastem kruchym umieść dwa razy większy arkusz pergaminu i wypełni go suchym ryżem. Przygotowaną w ten sposób formę włóż do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Po 15 minutach wyciągnij korpusy z pieca i ostrożnie zdejmij papier z ryżem i pozostaw spody do wystygnięcia.
  6. Następnie umieść białą czekoladę w misce położonej na ręczniku. Resztę składników genach-u włóż do garnka i zagotuj mieszając od czasu do czasu.
  7. Gotującą się mieszaniną zalej czekoladę i co mniej więcej dwie minuty przemieszaj do momentu, kiedy wszystkie składniki dokładnie się połączą.
  8. Przygotowany w ten sposób genache’em zalej do połowy wysokości Twoich korpusów z ciasta kruchego (spodów tart) a następnie wyłóż malinami w dowolnej ilości.
  9. Gotowe tarty odstaw do lodówki na minimum 90 minut.

Pamiętaj!

  • Nie mieszaj ciasta kruchego dłużej niż to jest konieczne.
  • Miskę z czekoladą umieść na ręczniku, posłuży on za swego rodzaju izolacje przed zimnym stołem, który wystudzałby czekoladę.

Leave a Reply