Cantucci

Cantucci, jak już sama nazwa wskazuje, pochodzi z Włoch a dokładnie z Toskanii. Cantucci lub biscotto pochodzi z łaciny od biscoctus, co oznacza podwójnie pieczony. Dla nas w skrócie oznacza to, że bez Vin Santo, z którym powinno się spożywać cantucci, lub ewentualnie herbaty, możesz sobie połamać zęby. Mam nadzieję, że nie zniechęci Cię to ich przygotowania. Uwierz mi na słowo, że chrupanie cantucci to czysta przyjemność.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Robot kuchenny, miska, blaszka do pieczenia, pergamin lub papier do pieczenia.

Czas przygotowania: 80 minut
Temperatura i czas wypieku: 180˚C 25 - 30 minut, 110˚C - 10 minut z każdej strony

Składniki (20 - 25 Cantucci):

  • 400g mąki pszennej typ 500
  • 400g cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 3 cytryny
  • 3 pomarnańcze
  • 80g rodzynki
  • 80g orzechów laskowych
  • 80g daktyli suszonych

Sposób wykonania:

  1. Pokrój na niewielkie kawałki daktyle.
  2. Zetrzyj drobno skórkę z cytryn i pomarańczy.
  3. Daktyle, startą skórkę z pomarańczy oraz cytryn umieść w robocie kuchennym razem z pozostałymi suchymi składnikami. Wymieszaj dokładnie.
  4. Dodaj jaka i połącz dokładnie wszystkie składniki.
  5. Gotowe ciasto uformuj na wzór bagietki. Ułóż je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia lub pergaminem.
  6. Tak przygotowane ciasto umieść w piekarniku nagrzanym do 180˚C na 30 minut.
  7. Po upływie czasu wyciągani ciasto z piekarnika i wstępnie przestudź.
  8. Przestudzone ciasto pokrój na plastry o grubości 5 milimetrów.
  9. Pokrojone cantucci ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia lub pergaminem i umieść na 10 minut w piekarniku nagrzanym do 110˚C na 10 minut.
  10. Po upływie czasu wyciągnij blaszkę z pieca i przewróć cantucci na drugą stronę i umieść je ponownie w piekarniku na kolejne 10 minut.
  11. Gotowe cantucci wystudź i podawaj, najlepiej z vin santo. Spokojnie, herbata również spisze się na medal.

Pamiętaj!

  • Drobno zetrzyj skórkę z cytrusów.
  • Dokładnie wymieszaj ze sobą składniki.
  • Nie przejmuj się tym jak ciasto będzie wyglądało, może ono sprawiać wrażenie, że coś jest nie tak.

Leave a Reply