Pierniczki świąteczne

Pierniczki świąteczne, ze wszystkich smakołyków przygotowanych na Święta Bożego Narodzenia należą do tych, które należy przygotować całą rodziną. Mam tu na myśli najmłodszych jej członków. Przepis na pierniczki świąteczne, który znajdziesz poniżej jest przystosowany właśnie na taką okoliczność. Oczywiście przepis ten nie wyklucza bałaganu jaki zostanie w kuchni, kiedy dzieci skończą swoje przygotowania do świąt lub skończy się im do tego cierpliwość. Nie zależnie od przyczyny zostaną one na Twojej głowie – jak zwykle 😉

Kliknij TUTAJ i zobacz filmik z gotowania na żywo w którym pokazałem jak przygotować pierniczki. Z kolei klikając TUAJ zobaczysz czym i jak je udekorować.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Robot kuchenny, duża miska, wałek, blaszka do pieczenia, folia spożywcza.

Czas przygotowania: 50 minut
Temperatura i czas wypieku: 180˚C - 15 minut

Składniki (30 Pierniczków):

  • 350g mąka pszenna typ 450
  • 125g masła o pokojowej temperaturze
  • 175g brązowy cukier
  • 1 średnie jajko
  • 4 łyżki ciepłego miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu w proszku
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

Sposób wykonania:

  1. W dużej misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki.
  2. Wsyp suche składniki do robota kuchennego i dodaj masło. Kontynuuj mieszanie przez 3 minuty.
  3. Cienkim strumieniem wlej ciepły miód nieustannie mieszając i wbij jedno jajko. Ciasto wyrabiaj przez kolejne 5 minut lub do momentu kiedy swoją konsystencją zacznie przypominać ciasto kruche.
  4. Zawiń ciasto na pierniczki w folię spożywczą i umieść w lodówce na 20 minut.
  5. Schłodzone ciasto na pierniki rozwałkuj równo na grubość 3 milimetrów i za pomocą foremek wytnij pierniczki. Następnie zagnieć resztę ciasta i ponownie rozwałkuj. Czynność tą powtarzaj do momentu aż zużyjesz całe ciasto.
  6. Przygotowane w ten sposób pierniczki umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości 1cm od siebie.
  7. Umieść pierniczki w piekarniku nagrzanym do 180˚C na 15 minut. Po wypieczeniu odstaw pierniki do całkowitego wystudzenia.
  8. Do wykończenia pierniczków użyj rozpuszczonej białej czekolady.

Pamiętaj!

  • Jeżeli planujesz zawiesić pierniczki na choince, dobrym rozwiązaniem będzie zrobienie dziurek przed ich wypiekiem.

4 komentarzy do przepisu “Pierniczki świąteczne

Leave a Reply