Sałatka z serem mozzarella oraz zapiekaną papryką

Lekka, delikatna sałatka na upalne dni. Świetnie nadaje się, jako przekąska w doborowym towarzystwie białego wina. Pamiętaj tylko żeby używać buffalo mozzarella. Tutaj najważniejszy jest ser mozzarrella i każdy inny zamiennik tego sera nie będzie mile widziany. Pamiętaj też, że znaczenie mają pomidory koktajlowe, które powinny być bardzo dojrzale i słodkie.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

miska, tacka do pieczenia, folia spożywcza, trzepaczka kuchenna

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki (4 porcje):

  • 150g liści rukoli, umyte
  • 2 serki bufalo mozzarella
  • 3 czerwone papryki
  • 80g dojrzałych pomidorów koktajlowych, przekrojonych na pół

Dressing:

  • 4 łyżki extra virgin oliwy z oliwek wysokiej, jakości
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • sól i pieprz czarny

Sposób wykonania:

  1. Czerwone papryki umieść na blaszce i włóż na 10-15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Po wyciągnięciu z piekarnika niezwłocznie zawiń je folią spożywczą razem z blaszką do pieczenia i odstaw na 5 minut.
  2. Po wstępnym wystudzeniu zdejmij skórkę z papryki, usuń nasiona i pokrój je wzdłuż w cienkie plastry.
  3. Rukolę oraz pomidory umieść w misce na tyle dużej, aby pozwoliła Ci swobodnie wymieszać wszystkie składniki.
  4. Za pomocą trzepaczki kuchennej wymieszaj dokładnie wszystkie składniki dressingu i dopraw solą i pieprzem według własnego upodobania.
  5. Połącz dressing z liśćmi rukoli i pomidorami, delikatnie mieszając a następnie ułóż na talerzu wraz z kawałkami mozzarelli i plastrami czerwonej papryki.

Pamiętaj!

  • Po wyciągnięciu papryki z pieca niezwłocznie zawiń je w folię spożywczą, ułatwi Ci to usunięcie z niej skóry.

Leave a Reply