Rocky Road

Rocky Road to połączenie wszystkiego, co dzieci (i nie tylko) kochają najbardziej. Tę prawdziwą bombę „szczęścia” możesz przygotować bardzo łatwo i szybko, i co ważne, nic nie musisz piec. Możesz użyć przepisu poniżej jako wzoru i wykonać własną wersję Rocky Road. Składniki możesz podmieniać według własnego pomysłu, jednak pamiętaj, aby zachować proporcje i ilość elementów składowych. Na przykład zamiast białej czekolady dodaj orzechy. Ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia. Mam tylko jedną prośbę, nie popłyń za bardzo 😛

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Garnek, głęboka blaszka, miska, pergamin lub papier do pieczenia.

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki (1 blaszka):

  • 470g czekolady ciemnej, minimum 53%
  • 60g masła
  • 379g mleka skondensowanego w puszce
  • 250g marshmallow, małe pianki
  • 120g maltesers
  • 300g pokruszonych hebatników
  • Garść smarties czekoladowych
  • Garść białej czekolady w dropsach

Sposób wykonania:

  1. Wyłóż dokładnie całą blaszkę papierem do pieczenia lub pergaminem.
  2. Połam na niewielkie kawałki herbatniki i wymieszaj je delikatnie razem z marshmallow, smarties, maltesers i białą czekoladą.
  3. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
  4. Dodaj masło i mleko skondensowane do czekolady i wymieszaj dokładnie.
  5. Wlej miksturę czekoladową do suchych składników i wymieszaj delikatnie.
  6. Następnie przenieś gotową miksturę do wcześniej przygotowanej blaszki i równomiernie rozprowadź. Nie ugniataj!
  7. Odstaw do lodówki na co najmniej 45 minut.
  8. Wystudzone Rocky Road podziel na porcje.

Pamiętaj!

  • Dokładnie wyłóż blaszkę papierem, w przeciwnym razie możesz mieć problem i przyjdzie Ci skrobać blaszkę.
  • Dołóż wszelkich starań, żeby nie zrobić mąki z herbatników. Pokrusz je na kawałki dzięki temu Twój Rocky Road będzie miał ciekawszą teksturę.
  • Masło i mleko skondensowane dodaj po roztopieniu czekolady. Niech Ci nie przyjdzie do głowy podgrzewanie ich razem. To się NIE uda.
  • Suche składniki połącz delikatnie z miksturą czekoladową.
  • Po wyłożeniu gotowej mikstury do blaszki, nie ugniataj jej. Po prostu delikatnie ją rozprowadź.

Leave a Reply