Scones z żurawiną i białą czekoladą to idealny przysmak serwowany z kawą lub herbatą. Najlepiej podawaj je świeżo upieczone z dodatkiem dobrej jakości masłem i dżemem malinowym. Dodatek słodkiej bitej śmietany, również doskonale się sprawdzi.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Duża blacha do pieczenia, Miska, Papier do pieczenia, Wycinaczka do ciasta 6 cm
Czas przygotowania:
30 minut
Temperatura i czas wypieku: 180°C - 20 minut
Składniki (14 Scones):
- 500 g mąki pszennej typ 450
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g masła, temperatura pokojowa
- 5 łyżek cukru
- 4 łyżki suszonej żurawiny
- 4 łyżki dropsów białej czekolady
- 2 duże jajka z wolnego wybiegu
- 170 ml pełnotłustego mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Szczypta soli

Sposób wykonania:
- Rozgrzej piekarnik do 180˚C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- W dużej misce połącz ze sobą wszystkie suche składniki.
- Wbij jajka do miski, wlej mleko i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj ciasto do momentu aż zacznie się łączyć w całość.
- Wyłóż ciasto na stół lekko posypany mąką i ugniataj przez około 2 minuty lub do momentu aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję.
- Uformuj ciasto na grubość 3 cm. Za pomocą okrągłej foremki do ciasta o średnicy 6 cm wytnij bułeczki i umieść je na blasze do pieczenia. Połącz okrawki i powtarzaj proces, aż zużyjesz całe ciasto.
- Wymieszaj jako z mlekiem i posmaruj delikatnie scones.
- Umieść scones w piekarniku. Piecz przez 20 minut, aż urosną i zmienią kolor na złoto-brązowy.
Pamiętaj!
- Nie ugniataj ciasta zbyt długo. Z takiego ciasta uzyskasz wyjątkowo twarde scones.
- Bułeczki maślane scones najlepsze są świeżo upieczone, tak więc nie szalej zrób mniej 🙂