Tarta z orzechami pekan, no cóż… Każdy z nas uwielbia święta i czas kiedy może sobie pozwolić na małą wyżerkę, bez wyrzutów sumienia, bo przecież za rogiem Nowy Rok, a zanim nowy ja itp. To tak jak każdy mówi, że zacznie dietę od poniedziałku lub zacznie chodzić na siłownię. Wiem z autopsji 🙂 Proponuję Wam troszkę odskoczyć w bok od tradycyjnych wypieków na Boże Narodzenie. Tarta z orzechami pekan jest świątecznym łakociem z Ameryki Północnej i dużymi krokami zdobywa swoich zwolenników w europie. Daj się skusić, a ja gwarantuje Ci, że nie będziesz rozczarowany. Na zachętę dodam, że wykonasz ją bardzo łatwo i szybko, możesz w porwaniu do innych tradycyjnych wypieków.
Robot kuchenny, miska, rondelek, wałek, ryż do wypieku na „sucho”, foremka do tarty, pergamin.
Składniki (1 tarta = 12 porcji):
Ciasto Kruche:
- 380g mąka typ 500
- 210g masło o temperaturze pokojowej
- 100g cukier puder
- 2 żółtka jaj
- Ryż do wypieku na sucho
Masa Orzechowa:
- 150g syrop cukrowy
- 100g masło
- 200g brązowy cukier
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 350g orzechów pekan
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki typ 450
Sposób wykonania:
- Spód Tarty: Na początku musisz przygotować spod tarty, a zatem zrobić ciasto kruche. Aby zrobić ciasto kruche umieść w dużej misce mąkę, cukier puder i masło wymieszaj delikatnie rękoma. Powinieneś uzyskać coś na wzór mokrego piasku z plaży.
- Następnie dodaj żółtka jaj. Mieszaj w robocie kuchennym do uzyskania jednolitej masy. Staraj się mieszać jak najkrócej. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 15 minut żeby odpoczęło.
- Masłem nasmaruj formę do tarty. Wyciągnij ciasto kruche z lodówki i cienko, równomiernie rozwałkuj.
- Wytnij okrąg o wielkości takiej, aby był w stanie pokryć spód i ścianki Twojej formy do tarty.
- Na formę wyłożoną już ciastem kruchym umieść dwa razy większy arkusz pergaminu i wypełni go suchym ryżem. Przygotowaną w ten sposób formę włóż do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 15 minut. Wyciągnij korpus z pieca i ostrożnie zdejmij papier z ryżem. Pozostaw spody do wystygnięcia.
- Masa Orzechowa: W rondelku umieść syrop cukrowy, masło i cukier. Doprowadź miksturę do wrzenia i kontynuuj gotowanie prze około 3 minuty lub do momentu rozpuszczenia się całkowicie cukru. Odstaw syrop na 10 minut aby lekko przestygł.
- Do przestudzonej mieszaniny dodaj pojedynczo jajka, nieustannie mieszając.
- Dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie do uzyskania masy o jednolitej konsystencji.
- Pokrusz nierównomiernie orzechy i wsyp je do rondelka. Całość dokładnie wymieszaj.
- Gotową masę orzechową rozprowadź równo miernie we wcześniej przygotowanej tarcie i umieść w piekarniku rozgrzanym do 165°C na 20 minut.
- Po wypieczeniu odstaw tartę do wystudzenia a następnie podziel na 12 porcji.
Pamiętaj!
- Nie mieszaj ciasta kruchego dłużej niż to jest konieczne.
- Gotuj miksturę przez 3 minuty lub dłużej jeśli to konieczne. Pamiętaj, że cukier musi dokładnie się rozpuścić.
- Odstaw syrop na 10 minut przed dodaniem jajek, w przeciwnym razie zamiast masy orzechowej – zrobisz bardzo słodką „jajecznicę” a chyba nie o to chodzi w świątecznych wypiekach.
- Przed pokrojeniem tarty na 12 kawałków upewnij się, że wystygła.
- Zamiast ryżu możesz zastosować specjalne kulki do pieczenia.