Tarta gruszkowo migdałowa jest doskonałą kompozycję smakową. Zwłaszcza, kiedy są podawane na ciepło w towarzystwie lodów waniliowych. W tym przepisie, zalecałbym używanie gruszek z kompotu lub z puszki. Gruszka w takiej formie jest delikatniejsza od świeżego owocu i sprawi, że tarta będzie bardziej delikatna. W połączeniu z delikatnym kruchym ciastem i migdałami zaspokoi oczekiwania nawet największych łasuchów.
Miska, robot kuchenny, blaszki do pieczenia, foremki do tart.
Składniki (4-6 porcji):
Ciasto Kruche
250g mąka typ 500
125g cukier kryształ
125g masła o temperaturze pokojowej
2 jajka
1 łyżeczka esencji waniliowej
Frangipane
125g cukier kryształ
125g mączka migdałowa
125g masła o temperaturze pokojowej
2 jaja
1 łyżka esencji migdałowej
10g płatków migdałowych
5 połówek gruszek z puszki pokrojonych w cienkie plasterki
Sposób wykonania:
- Żeby przygotować ciasto kruche wymieszaj mąkę, cukier, masło i esencje waniliową. Dodaj pojedynczo jajka i ugniataj całość, aż uzyskasz ciasto o jednolitej konsystencji. Zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw na parę minut do lodówki.
- Żeby przygotować frangipane, umieść w robocie kuchennym cukier, masło, mączkę migdałową oraz esencje migdałową i dobrze ubij masę. Następnie dodaj pojedynczo jajka i mieszaj całość jeszcze przez 3 minuty.
- Wyciągnij ciasto kruche z lodówki i rozwałkuj równo na grubość 3 milimetrów. Wytnij okręgi, którymi będziesz w stanie przykryć spód i boki swojej foremki do tarty.
- Przełóż frangipane do rękawa cukierniczego i wypełni nim tartę do ¾ jej wysokości. Połówki gruszek potnij w cienkie plasterki i ułóż na cieście. Wolne miejsca posyp płatkami z migdałów.
- Przygotowana w ten sposób tarta migdałowo gruszkową włóż do piekarnika rozgrzanego do 160°C i wypiekaj przez 25 minut. Czas wypieku może zależeć, od jakości Twojego piekarnika. Dobrze wypieczone tarty będą miały złocisto brązowy kolor.
Pamiętaj!
- Nie mieszaj ciasta kruchego dłużej niż to konieczne.
- Tym razem nie musisz smarować foremki masłem, w cieście kruchym jest duża ilość masła, która zapobiegnie przywieraniu podczas wypieku.
- Masa na frangipane musi być dobrze ubita.
- Dobrze wypieczona tarta gruszkowo migdałowa będzie miała złocisto brązowy kolor.