Tortilla Hiszpańska

Tortilla Hiszpańską można przygotować na dwa różne sposoby. Można by powiedzieć, że jedna z nich jest metodą na lenia, natomiast ta druga jest tą metodą właściwą, klasyczną. 
Rożnica polega w przygotowaniu ziemniaków. W metodzie na lenia gotujemy ziemniaki, kroimy w cienkie plastry. Mieszamy z jakiem, poddajemy obróbce termicznej i po krzyku. Natomiast w metodzie klasycznej, smażymy ziemniaki na patelni. Oczywiście zajmuje to o wiele więcej czasu i trzeba uzbroić się w cierpliwość, ale warto. Przygotowana w ten sposób Tortilla Hiszpańska ma o stokroć lepsze walory smakowe i wspaniałą teksturę dzięki lekko chrupiącym ziemniakom, która sprawia, że jedzenie jej nie jest nudne.
W przepisie poniżej możesz zastąpić ziemniaki surowe ugotowanymi ziemniakami. Jak zawsze wybór należy do Ciebie. Bądź PRO!

Poziom Trudności: ★☆☆
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki (8 porcji):

  • 6-7 dużych ziemniaków pokrojonych w cienkie plastry
  • 2 białe cebule, pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 7-8 dużych jaj z wolnego wybiegu
  • Świeżo zmielony pieprz czarny
  • Sól

Sposób wykonania:

  1. Umieść patelnię teflonową na małym ogniu. Rozpuść masło i podsmaż cebulę do miękkości.
  2. Dodaj ziemniaki i sól. Kontynuuj smażenie, mieszając od czasu do czasu przez około 15 minut, lub do momentu, aż ziemniaki zaczną robić się chrupkie.
  3. W międzyczasie rozbij jajka do dużej miski, dodaj świeżo zmielony czarny pieprz i sól. Delikatnie ubij mieszankę jajek – nie ubijaj.
  4. Przenieść dobrze usmażoną cebulę z ziemniakami do dużej miski z wcześniej przygotowanymi jajkami i delikatnie połącz je ze sobą.
  5. Umieść patelnię na średnim ogniu i rozgrzej olej rzepakowy. Ostrożnie wlej wymieszane ziemniaki z jajkami i obniż temperaturę do najniższego poziomu. Smaż bez przykrycia przez około 15 minut lub do momentu, gdy na powierzchni omletu nie pozostanie płynne jajko.
  6. Za pomocą płaskiej pokrywy lub talerza odwróć tortillę hiszpańską. Umieść patelnię z powrotem na ogniu. Używając szpatułki, umieść delikatnie tortille hiszpańską z powrotem na patelni. Kontynuuj smażenie przez kolejne 3 minuty. Wyłącz palnik i odstaw tortillę na około 5 minut. Podziel na porcję i rozkoszuj się smakiem!

Pamiętaj!

  • Usmaż cebulę tak aby była miękka a nie przypalona.
  • Podczas smażenia Tortilli Hiszpańskiej nie zapomnij o jej mieszaniu.
  • Zachowaj ostrożność podczas odwracania Tortilli.
  • Musisz uzbroić się w cierpliwość to trochę potrwa.

Leave a Reply