Tortilla Hiszpańską można przygotować na dwa różne sposoby. Można by powiedzieć, że jedna z nich jest metodą na lenia, natomiast ta druga jest tą metodą właściwą, klasyczną.
Rożnica polega w przygotowaniu ziemniaków. W metodzie na lenia gotujemy ziemniaki, kroimy w cienkie plastry. Mieszamy z jakiem, poddajemy obróbce termicznej i po krzyku. Natomiast w metodzie klasycznej, smażymy ziemniaki na patelni. Oczywiście zajmuje to o wiele więcej czasu i trzeba uzbroić się w cierpliwość, ale warto. Przygotowana w ten sposób Tortilla Hiszpańska ma o stokroć lepsze walory smakowe i wspaniałą teksturę dzięki lekko chrupiącym ziemniakom, która sprawia, że jedzenie jej nie jest nudne.
W przepisie poniżej możesz zastąpić ziemniaki surowe ugotowanymi ziemniakami. Jak zawsze wybór należy do Ciebie. Bądź PRO!

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Czas przygotowania:
45 minut
Składniki (8 porcji):
- 6-7 dużych ziemniaków pokrojonych w cienkie plastry
- 2 białe cebule, pokrojone w kostkę
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 7-8 dużych jaj z wolnego wybiegu
- Świeżo zmielony pieprz czarny
- Sól
Sposób wykonania:
- Umieść patelnię teflonową na małym ogniu. Rozpuść masło i podsmaż cebulę do miękkości.
- Dodaj ziemniaki i sól. Kontynuuj smażenie, mieszając od czasu do czasu przez około 15 minut, lub do momentu, aż ziemniaki zaczną robić się chrupkie.
- W międzyczasie rozbij jajka do dużej miski, dodaj świeżo zmielony czarny pieprz i sól. Delikatnie ubij mieszankę jajek – nie ubijaj.
- Przenieść dobrze usmażoną cebulę z ziemniakami do dużej miski z wcześniej przygotowanymi jajkami i delikatnie połącz je ze sobą.
- Umieść patelnię na średnim ogniu i rozgrzej olej rzepakowy. Ostrożnie wlej wymieszane ziemniaki z jajkami i obniż temperaturę do najniższego poziomu. Smaż bez przykrycia przez około 15 minut lub do momentu, gdy na powierzchni omletu nie pozostanie płynne jajko.
- Za pomocą płaskiej pokrywy lub talerza odwróć tortillę hiszpańską. Umieść patelnię z powrotem na ogniu. Używając szpatułki, umieść delikatnie tortille hiszpańską z powrotem na patelni. Kontynuuj smażenie przez kolejne 3 minuty. Wyłącz palnik i odstaw tortillę na około 5 minut. Podziel na porcję i rozkoszuj się smakiem!
Pamiętaj!
- Usmaż cebulę tak aby była miękka a nie przypalona.
- Podczas smażenia Tortilli Hiszpańskiej nie zapomnij o jej mieszaniu.
- Zachowaj ostrożność podczas odwracania Tortilli.
- Musisz uzbroić się w cierpliwość to trochę potrwa.