Tost z awokado z pieczonymi pomidorami to zdrowe śniadanie, lunch lub przekąska. W dodatku szybka i prosta do przygotowania. Połączenie awokado z mielonym kminkiem przenosi toast z awokado na zupełnie nowy poziom. Mielony kminek bardzo dobrze komponuje się z awokado uwypuklając jego smak. Bardzo ładnie „łamie” się to z przyprawą harissa, która jest lekko ostra. Jeśli nie masz tej przyprawy możesz spokojnie użyć pieprzu cayenne, uzyskasz bardzo podobny efekt. Reasumując jest to zdrowy przepis z małym kopniakiem na tosty z awokado, którego szukałeś. Sprawdź również przepis na same tosty z awokado – kliknij tutaj.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Duża miska, Tacka do pieczenia, Nóż, Tłuczek do ziemniaków
Czas przygotowania:
10 minut
Temperatura i czas wypieku: 180°C - 15 minut
Składniki (2 porcje):
- 2 dojrzałe awokado, obrane bez nasiona
- 1 limonka, tylko sok
- 1 łyżka drobno posiekanej kolendry
- 1 mały ząbek czosnku, zmielony
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Sól
- Szczypta przyprawy Harissa
- 2 dojrzałe pomidory, przekrojone na połowę
- 2 gałązki pomidorów koktajlowych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 kromki chleba żytniego, stostowane
Sposób wykonania:
- Rozgrzej piekarnik do 180˚C.
- Umieść wszystkie pomidory na małej tacce do pieczenia i skropl oliwą z oliwek. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wstaw do piekarnika na 15 minut.
- W międzyczasie umieść awokado w misce i dodaj czosnek, sok z limonki, sól, zmielony kminek i czarny pieprz. Zetrzyj widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
- Gotowe awokado rozprowadź równomiernie na toście. Na toście z awokado umieść pieczone pomidory. Udekoruj świeżymi ziołami i posyp delikatnie przyprawą harissa.
Pamiętaj!
- Upewnij się, że kupisz dojrzałe awokado.