Tost z awokado z pieczonymi pomidorami

Tost z awokado z pieczonymi pomidorami to zdrowe śniadanie, lunch lub przekąska. W dodatku szybka i prosta do przygotowania. Połączenie awokado z mielonym kminkiem przenosi toast z awokado na zupełnie nowy poziom. Mielony kminek bardzo dobrze komponuje się z awokado uwypuklając jego smak. Bardzo ładnie „łamie” się to z przyprawą harissa, która jest lekko ostra. Jeśli nie masz tej przyprawy możesz spokojnie użyć pieprzu cayenne, uzyskasz bardzo podobny efekt. Reasumując jest to zdrowy przepis z małym kopniakiem na tosty z awokado, którego szukałeś. Sprawdź również przepis na same tosty z awokado – kliknij tutaj.

Tost z awokado z pieczonymi pomidorami
Tost z awokado z pieczonymi pomidorami

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Duża miska, Tacka do pieczenia, Nóż, Tłuczek do ziemniaków

Czas przygotowania: 10 minut
Temperatura i czas wypieku: 180°C - 15 minut

Składniki (2 porcje):

  • 2 dojrzałe awokado, obrane bez nasiona
  • 1 limonka, tylko sok
  • 1 łyżka drobno posiekanej kolendry
  • 1 mały ząbek czosnku, zmielony
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Sól
  • Szczypta przyprawy Harissa
  • 2 dojrzałe pomidory, przekrojone na połowę
  • 2 gałązki pomidorów koktajlowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 kromki chleba żytniego, stostowane

Tost z awokado

Sposób wykonania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180˚C.
  2. Umieść wszystkie pomidory na małej tacce do pieczenia i skropl oliwą z oliwek. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wstaw do piekarnika na 15 minut.
  3. W międzyczasie umieść awokado w misce i dodaj czosnek, sok z limonki, sól, zmielony kminek i czarny pieprz. Zetrzyj widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
  4. Gotowe awokado rozprowadź równomiernie na toście. Na toście z awokado umieść pieczone pomidory. Udekoruj świeżymi ziołami i posyp delikatnie przyprawą harissa.

Pamiętaj!

  • Upewnij się, że kupisz dojrzałe awokado.

Leave a Reply