Morszczuk smażony na patelni z warzywami

Morszczuk smażony na patelni z warzywami bazyliowymi, jest bardzo satysfakcjonującym posiłkiem. Jego kompozycja smakowa sprawia, że podczas jedzenia tego dania nie nudzisz się. Z każdym kęsem doświadczasz innych smaków i tekstury. Jedzenie tego typu posiłków to czysta przyjemność. Nie oszukujmy się jedzenie nie powinno być monotonne lub nudne!

Wracając do naszego dania, chcę Ci zwrócić uwagę właśnie na kompozycję smakową. Warzywa, w tym przypadku to młode ziemniaki i brokuły tenderstem. Doskonale komponują się z bazyliowym pesto, nadając im bardzo rześkiego delikatnego smaku. Nie bez powodu są one umieszczone na samym środku sosu hloenderskiego. Jak już pewnie wiesz sos ten doskonale nadaje się do ryb, jajek, drobiu a zwłaszcza warzyw. W przepisie poniżej sos holenderski jest lekko “stuningowany” za pomocą tabasco i soku z cytryny co w połączeniu z resztą dania daje lekkiego kopa. Cały smak łamie nam tapenade zrobione z czarnych oliwek z dodatkiem kaparów i anchois co powoduje, że nie odbiega od całego zamysłu dania. Samo wykończenie chrupiącymi kaparami również nawiązuje do całej kompozycji smakowej do której, morszczuk nadaje się idealnie ze względu na swoją teksturę i bardzo wyrazisty smak. Dzięki temu elementy składowe dania nie przejmują wiodącego smaku, lecz doskonale uwypuklają nam smak ryby.

Reasumując morszczuk smażony na patelni z warzywami bazyliowymi jest daniem w którym mamy doskonale dobrane smaki współgrające ze sobą. Jak i kontrasty temperatur co powiększa atrakcyjności tego dania podczas jedzenia. Mam tu na myśli zimny tapenade. Mamy też małą grę tekstur dzięki chrupiącym kaparom.

Wbrew pozorom danie to nie jest super skomplikowane a przygotowanie jego elementów składowych możesz rozłożyć w czasie. Przekonaj się i daj mi znać!

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki (4 porcje):

  • 4 x 180 g filety z morszczuka
  • 10 średniej wielkości młodych ziemniaków, ugotowanych i przekrojonych na pół
  • 12 brokuł tenderstem , oczyszczonych i umytych
  • 4 łyżki kaparów, odsączonych
  • 2 łyżki pesto z bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • Świeżo zmielony pieprz czarny
  • Sól

Tapenada

  • 200 g czarnych oliwek (Kalamata)
  • 4 filety z anchois
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu z białego wina

Sos Holenderski

  • 120 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
  • 2 duże żółtka
  • 1 łyżeczka octu z białego win
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki sosu Tabasco
  • Szczypta soli

Sposób wykonania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Umieść na blaszce do pieczenia młode ziemniaki i delikatnie skrop je oliwą z oliwek. Przypraw solą i czarnym pieprzem i dokładnie wymieszaj. Umieść je w rozgrzanym piekarniku 180˚C na 30 minut.
  3. Aby przygotować kapary rozgrzej na średnim ogniu w małym rondlu olej rzepakowy. Kiedy olej będzie gorący, ostrożnie dodaj kapary. Na początku wydzielą troszkę płynu, więc uważaj rozpryskany olej. Smaż delikatnie obracając rondlem aż kapary staną się  lekko brązowe. Powinno to zająć od 30 sekund do 90 sekund w zależności od wielkości kaparów. Odcedź kapary z nadmiaru oleju i umieść je na suchym, czystym ręczniku w celu dalszego osuszenia aby wchłonąć nadmiar oleju. Przygotowane w ten sposób kapry odstaw w suche miejsce.
  4. Umieść wszystkie składniki na tapenadę w malakserze i zmiksuj dokładnie. Dopraw czarnym pieprzem i delikatnie solą. Najlepiej to w ogóle nie dodawaj soli :). Przenieść tapenadę do małej miski lub kontenerka. Zawiń folią spożywczą i umieść w lodówce.
  5. Zagotuj wodę w garnku z dodatkiem odrobiny soli. Wrzuć do gotującej wody brokuły i gotuj przez 3-4 minuty. Niezwłocznie przecedź brokuły używając durszlaka a następnie umieść je w misce z zimną wodą, a najlepiej z lodem aby zatrzymać proces gotowania. Wystudzone warzywa odcedź i przenieść na czysty ręcznik, żeby dobrze je wysuszyć.
  6. Żeby przygotować sos holenderski, umieść żółtko jaj i ocet z białego wina w dużej misce nad rondlem z delikatnie gotującą się wodą. Mieszaj za pomocą trzepaczki kuchennej żółtka powoli dodając kostki masła jedną po drugiej, po każdym stopieniu się poprzedniej kostki masła. Mieszaj do momentu, aż składniki się połączą a sos holenderski zgęstnieje. Następnie dodaj sok z cytryny, tabasco i szczyptę soli. Wyłącz palnik i trzymaj ciepły sos holenderski nad rondlem z ciepłą wodą, od czasu do czasu mieszając.
  7. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni. Przypraw filety z morszczuka solą i pieprzem i umieść je na patelni skórą do góry. Smaż na średnim ogniu przez około 3 minuty (w zależności od grubości filetów), do momentu kiedy białe mięso morszczuka zacznie nabierać mocnego złotego koloru. Obróć filety morszczuka i smaż je przez kolejne 3 minuty. W tym momencie dodaj wcześniej przygotowane brokuły tenderstem.  Zdejmij patelnię z ognia i odstaw w ciepłe miejsce na około 2 minuty.
  8. Wyciągnij ziemniaki z pieca i umieść je razem z brokułami w misce. Dodaj pesto bazyliowe i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce.
  9. Na spodzie talerza rozprowadź równomiernie sos holenderski. Na samym środku umieść warzywa obtoczone w bazyliowym pesto. Bezpośrednio na nich umieść usmażonego morszczuka skórą do dołu. Na samym środku fiesta umieść tapenade. Całe danie delikatnie posyp chrupiącymi kaparami. Podawaj niezwłocznie!
Morszczuk smażony na patelni
Morszczuk smażony na patelni

Pamiętaj!

  • Zachowaj ostrożność podczas przygotowywania kaparów. Z gorącym olejem nie ma żartów! Jeśli nie czujesz się komfortowo z w/w techniką po prostu usmaż je na patelni, też będzie git.
  • Pilnuj czasu podczas gotowanie brokuł tenderstem, w przeciwnym razie zamiast zielnych pysznych warzyw będziesz serwować rozgotowany kompost!
  • Podczas przygotowywania sosu holenderskiego nie świruj z temperaturą wody. Jeśli będzie ona za wysoka zrobisz jajecznicę a nie pyszny sos holenderski.

Leave a Reply