Sernik cytrynowy z malinami na zimno

Sernik cytrynowy z malinami na zimno z chrupkim spodem z herbatników jest genialną opcja na niedzielne spotkanie przy kawie z przyjaciółmi lub rodziną. Przepis ten nie wymaga super zdolności kulinarnych ani dużej ilości czasu do przygotowania. Natomiast efekt jest powalający. Możecie przygotować różne warianty tego przepisu zastępując maliny innymi owocami lub sok cytrynowy innym. Świetnym pomysłem na zastąpienie soku może być likier, taki jak Baileys,  a maliny w tym przypadku warto zastąpić wiórkami czekoladowymi.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Robot kuchenny lub mikser, miska, okrągła forma do sernika.

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki (Jedna forma o średnicy 25cm):

Spód z Herbatników

  • 250g herbatników zmielonych jak bułkę tartą
  • 110g cukier kryształ
  • 125g rozpuszczonego masła

Sernik Cytrynowo Malinowy:

  • 400g ser śmietankowy (philadelphia)
  • 300g słodkiego skondensowanego mleka
  • 225g śmietany 30%
  • 220g soku z cytryny
  • 350g świeżych malin
  • 6 listków żelatyny (możesz je zastąpić 20g żelatyny w proszku)

 

Sposób wykonania:

  1. Skruszone drobno herbatniki wymieszaj z cukrem a następnie dodaj rozpuszczone, jeszcze ciepłe masło i połącz dokłądnie wszystkie składniki.
  2. Przygotowane w ten sposób herbatniki za pomocą łyżki rozprowadź równomiernie na spodzie formy o średnicy 25cm (do serników lub tortownicy), delikatnie ugniatając spód.
  3. Ser śmietankowy wraz ze skondensowanym mlekiem i śmietaną umieść w robocie kuchennym i napowietrz do konsystencji lekko ubitej śmietany.
  4. Rozpuść żelatynę w soku cytrynowym delikatnie go podgrzewając w garnku (nie przekrocz 60°C w przeciwnym razie żelatyna zacznie tracić swoje właściwości żelujące). Dodaj małą część ubitego sera ze śmietaną i dobrze wymieszaj. Dodaj resztę masy serowej i dokładnie wymieszaj.
  5. Gotową masę serową umieść ww wcześniej przygotowanej formie. Pamiętaj, żeby równomiernie rozprowadzić masę serową. Delikatnie uderz parę razy formą o stół, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i ułóż na wierzchu świeże maliny. Całość odstaw do lodówki, na co najmniej 3 godziny.

 

Pamiętaj!

  • Nie zagrzej soku cytrynowego powyżej 60°C, ponieważ żelatyna zaczynie tracić swoje właściwości żelujące.
  • Szybko i dokładnie połącz sok cytrynowy z żelatyną i masą serową.
  • Pozbądź się pęcherzyków powietrza.
  • Odstaw sernik do lodówki, na co najmniej 3 godziny.

 

Leave a Reply