Morszczuk należy do jednych z moich ulubionych ryb. Ma wspaniałą „mięsistą” teksturę i intensywny smak. Jest to jedna z niewielu ryb, która doskonale komponuje się z mięsem. Właśnie dlatego, w tym przepisie użyłem kiełbasy chorizo do przygotowania sosu. Dzięki temu sos będzie też lekko ostry. Morszczuk ze względu na swoją teksturę daje wiele możliwości wykazania się pomysłowością w łączeniu różnych smaków podczas, gdy nie jest to takie proste przy innych owocach morza.
Poziom Trudności: ★★☆
Przyda Ci się:
patelnia, tacka do pieczenia, garnek
Czas przygotowania:
40 minut
Składniki (4 porcje):
- 4 filety morszczuka
- 12 małych marchewek, obranych
- 8 młodych ziemniaków, przekrojonych na pół
- 400g śmietany
- 150g kiełbasy chorizo, pokrojonej w średnią kostkę
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 łyżka masła
- olej rzepakowy
- sól i pieprz czarny
Sposób wykonania:
- Zagotuj wodę w małym garnku z odrobiną soli i wrzuć do niej marchewki na 4-6 minut a następnie, odcedź, zalej zimną wodą i odstaw.
- Przekrój ziemniaki na pół, wrzuć na blaszkę i wymieszaj z dodatkiem oleju rzepakowego oraz rozmarynu, następnie przypraw solą i pieprzem. Ziemniaki umieść w piekarniku rozgrzanym do 170°C i piecz przez ok 30 minut.
- Żeby przygotować sos rozgrzej na patelni odrobinę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego i podsmaż kiełbasę chorizo do momentu, aż zacznie puszczać sok i zalej śmietaną. Gotuj całość do momentu, aż zacznie gęstnieć i odstaw w ciepłe miejsce.
- Rozgrzej patelnie teflonową z odrobiną oleju rzepakowego. W między czasie przypraw morszczuka solą i pieprzem a następnie ułóż go na patelni skórą do dołu i kontynuuj smażenie przez 3-4 minuty, aż skórka będzie chrupiąca. Następnie odwróć delikatnie rybę, zdejmij patelnię z ognia i odstaw na parę minut w ciepłe miejsce, co pozwoli odpocząć rybie i dokończyć proces smażenia.
- Rozgrzej na innej patelni masło i podsmaż w niej wcześniej przygotowane marchewki z dodatkiem soli i pieprzu.
- Pieczone ziemniaki ułóż na środku talerza i polej je sosem za pomocą łyżki, następnie umieść na nich 3 marchewki a na samej górze wysmażony filet morszczuka.
Pamiętaj!
- podsmaż chorizo do momentu, aż puści sok, wydobędziesz wtedy najwięcej aromatu
- po 3-4 minutach smażenia morszczuka odwróć go i pozwól mu odpocząć i dokończyć smażenie w stopniowo opadającej temperaturze