Hummus

Najlepszy przepis na Hummus, który jest gotowy w mniej niż 10 minut. Jest nie tylko szybki i łatwy, ale także super kremowy i po prostu pyszny!
Hummus jest bogaty w białko i błonnik. To fantastyczna pożywna przekąska. Podawaj go z chrupiącymi warzywami, paluszkami chlebowymi lub ciepłych chlebem pita.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Malakser lub blender ręczny, garnek, patelni, durszlak.

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki (500g):

  • 400g ugotowanej ciecierzycy, odcedzonej
  • 70g delikatnie uprażonych nasion sezamu
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szczypty papryki w proszku (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

  1. Delikatnie uprażony na patelni sezam umieść w malakserze wraz z połową oliwy z oliwek. Miksuj tak długo aż uzyskasz pastę o jednolitej konsystencji.
  2. Dodaj do malaksera resztę składników oprócz papryki w proszku i zmiksuj do uzyskania mieszaniny o jednolitej konsystencji.
  3. Przygotowany w ten sposób hummus przełóż do pojemnika w którym będziesz go przechowywał. Na wierzchu zwilż go lekko oliwą z oliwek i wsadź do lodówki.
  4. Przy serwowaniu hummusu w większym naczyniu skropl go oliwą z oliwek i udekoruj ciecierzycą oraz papryką w proszku.

Pamiętaj!

  • Ziarna sezamu muszą być uprażone delikatnie.
  • Zamiast sezamu możesz użyć taką samą ilość pasty tahini.
  • Miksuj składniki na hummus do uzyskania mieszaniny o jednolitej konsystencji.
  • Podczas przechowywania hummusu zwilż jego wierzch oliwą z oliwek.
  • Jeśli używasz suchych ziaren ciecierzycy, pamiętaj aby je namoczyć w wodzie. Najlepiej przez całą noc.
  • Przeciętny czas gotowania ciecierzycy wynosi od 60 minut do 90 minut.

Zastosowanie:

  • Tapas.
  • Kanapki.
  • Dodatek do krakersów.
  • Warzywa.

Leave a Reply