Pieczony dorsz zawinięty w szynkę parmeńska to wiosenno-letnie danie, które zawiera to, co w sezonie najlepsze. Świeże szparagi i młode ziemniaki wraz z pieczonym dorszem wykończonym sosem holenderskim smakują naprawdę wyjątkowo. W tym przepisie używam zielonych szparagów głownie ze względów wizualnych. Pozwalam wszystkim zmysłom cieszyć się jedzeniem, przecież to, co ładnie podane, smakuje też lepiej ;P
Poziom Trudności: ★★☆
Przyda Ci się:
Trzepaczka kuchenna, miska, garnek, tacka do pieczenia, patelnia.
Czas przygotowania:
90 minut
Temperatura i czas wypieku: 170°C 70 minut - czas pieczenia ziemniaków oraz 180°C 12-15 minut - czas pieczenia dorsza
Składniki (4 porcje):
Ryba:
- 4 filety dorsza
- 12 szparagów, oczyszczonych
- 4 średniej wielkości ziemniaków, dobrze umytych
- 4 duże plastry szynki parmeńskiej
- 1 łyżka masła
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz czarny
Sos holenderski:
- 180g rozpuszczonego masła, klarowanego
- 3 żółtka jaj
- 1 łyżeczka octu winnego
- Sok z cytryny do smaku
- Sól i pieprz czarny
Sposób wykonania:
- Na początku przygotuj sos holenderski. Aby to zrobić, rozpuść najpierw masło i odstaw je na moment, żeby nie było zbyt gorące.
- Żółtka razem z octem winnym umieść w misce – pozwoli Ci to swobodnie wymieszać wszystkie składniki. Następnie umieść miskę w ciepłej kąpieli wodnej i nieustannie mieszając trzepaczką kuchenną żółtka z octem, aż mikstura będzie ciepła. Uprzednio podgrzane masło, cienkim strumieniem wlewaj do momentu uzyskania sosu o konsystencji „jogurtu”. Dodaj sok z cytryny oraz przypraw solą i pieprzem według swojego upodobania. Sos odstaw w ciepłe miejsce.
- Ziemniaki wyłóż na blachę, skropl delikatnie oliwą z oliwek i przypraw pieprzem czarnym i solą i włóż do rozgrzanego piekarnika na ok 70 minut, w zależności od rozmiaru ziemniaków.
- Zawiń filety dorsza w szynkę parmeńską i przypraw je delikatnie solą i pieprzem. Blachę, na której będziesz piekł dorsza, posmaruj oliwa z oliwkę, ułóż na niej przygotowane filety i umieść w piekarniku na około 15 minut. Dorsza najlepiej włożyć do pieca pod sam koniec pieczenia ziemniaków.
- Szparagi wrzuć do garnka z gotującą się wodą na 4-5 minut. Wyjmij i następnie zalej je zimną wodą, żeby je jak najszybciej wystudzić. Tuż przed podaniem podsmaż je delikatnie na patelni z oliwą z oliwek, masłem i solą.
- Rozdziel wszystko na cztery równe porcje tworząc unikalną kompozycje na talerzu.
Pamiętaj!
- Podczas przygotowywania sosu holenderskiego pamiętaj, żeby mieszanina żółtek i octu miała podobną temperaturę do masła, oraz żebyś nie trzymał żółtek zbyt długo w kąpieli wodnej, bo mogą się ściąć już w temperaturze 37°C.
- Czas pieczenia ziemniaków i dorsza będzie zależał od ich wielkości.
- Dorsza najlepiej włożyć do piekarnika na sam koniec pieczenia ziemniaków.
- Po zagotowaniu szparagów wystudzić niezwłocznie w zimnej wodzie, zapobiegnie to utracie koloru szparagów.