Grillowany stek z boku z warzywami w pesto bazyliowym i chimichurri

Grillowany stek z boku z warzywami z bazylii i sosem chimichurri to czyste lato na talerzu. Jest super smaczny i niewiarygodnie łatwy do wykonania. Aby nasze grillowanie zakończyło się sukcesem, nie możemy zapomnieć o zamarynowaniu mięsa. Marynaty do mięsa to podstawa udanego i smacznego grillowania. Dzięki marynatom mięso robi się bardziej aromatyczne ale też są marynaty, które oprócz wzbogacenia walorów smakowych poprawiają też strukturę mięsa. Najczęściej stosuje się je do mięs a raczej cięć mięsa o „gorszej jakości”. Takich marynat używa się przeważnie do czerwonego mięsa, dość często stosuje się też nakłuwanie mięsa, ale szczerze mówiąc nie jestem zwolennikiem takiej metody.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Malakser, rondel, taca do pieczenia, duża miska, patelnia grillowa.

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki (4 porcje):

  • 1000g stek z boku
  • Sos Chimichurri – przepis tutaj
  • 6 łyżek pesto z bazylii – przepis tutaj
  • Świeżo zmielony pieprz czarny
  • Sól

Warzywa bazyliowe

  • 4 łyżki pesto z bazylii – przepis tutaj
  • 8 młodych ziemniaków, pokrojonych na pół
  • 12 brokuł tenderstem , oczyszczonych i umytych
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Świeżo zmielony pieprz czarny
  • Sól

Sposób wykonania:

  1. Na samym początku zamarynuj stek z boku. Umieść stek w misce i dodaj pesto bazyliowe. Dokładnie wymieszaj mięso i zawiń miskę folią spożywczą i odstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Najlepsze walory smakowe uzyskasz jeśli wykonasz tą czynność dzień wcześniej. Pamiętaj aby nie dodawać soli podczas marynowania mięsa, ponieważ dodawanie go podczas marynowania wysuszy mięso. Przed grillowaniem steku upewnij się, że jest w temperaturze pokojowej.
  2. Rozgrzej piekarnik do 160˚C.
  3. Umieść młode ziemniaki na tacce do pieczenia. Dodaj sól, świeżo zmielony czarny pieprz, oliwę z oliwek i dobrze wymieszaj. Włóż je do piekarnika na około 30 minut.
  4. W międzyczasie zagotuj w rondelku osoloną wodę. Dodaj brokuły tenderstem i gotuj przez 3-4 minuty.
  5. Dobrze rozgrzej patelnię grillową na średnim ogniu.
  6. Grilluj steki z boku aż będą półkrwiste lub przez około 6 minut z każdej strony. Podczas grillowania steków dobrze przypraw je solą i pieprzem z każdej strony. Po zakończeniu grillowania mięsa pozwól, aby Twój stek z boku pozostał przykryty w ciepłym miejscu przez około 3 minuty.
  7. Umieść w dużej misce pieczone ziemniaki i brokuły, dodaj pesto z bazylii i delikatnie wymieszaj.
  8. Pokrój stek z boku na cinkie plastry. Następnie ułóż plasterki steków na każdym z talerzy. Podziel warzywa z pesto bazyliowym i umieść je na grillowanym steku z boku. Wykończ danie sosem chimichurri i rozkoszuj się genialnym stekiem.

Pamiętaj!

  • Najlepsze walory smakowe uzyskasz, kiedy zamarynujesz mięso dzień wcześniej.
  • Upewni się, że stek z boku będzie miał temperaturę pokojową przed obróbką termiczną.
  • Po zakończeniu grillowania mięsa pozwól, aby Twój stek z boku pozostał przykryty w ciepłym miejscu przez około 3 minuty. Polepszy to walory smakowe i teksturę mięsa.
  • Bazyliowe pesto jako marynata ma służyć tylko i wyłącznie nadaniu walorów smakowych. Nie jest to marynata która zmiękcza mięso.

Leave a Reply