Muffiny Angielskie, muffiny śniadaniowe, a może raczej bułka śniadaniowa? Zwykłe bułki się wypieka, a te częściowo praży na patelni o solidnym dnie. Świetnie nadają się na słodkie, jak i słone śniadanie. Wspaniale nadają się do dań śniadaniowych takich jak jajka po benedyktyńsku, jajecznicy na toście i tym podobnym.
Poziom Trudności: ★★☆
Przyda Ci się:
robot kuchenny, miska, wałek, patelnia, tacka do pieczenia.
Czas przygotowania:
150 minut
Temperatura i czas wypieku: 180˚C - 8 minut
Składniki (10 muffinek):
- 450g mąka typ 550
- 300ml ciepłego mleka
- 14g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka sol
- 1 jajko
- 20g kaszy manny
- 15g mąka do podsypywania podczas wałkowania
- olej rzepakowy
Sposób wykonania:
- Mąkę, drożdże, cukier, jajko, sól oraz ciepłe mleko umieść w misce lub robocie kuchennym i mieszaj do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji.
- Ciasto wyłóż na stół podsypany mąką i ugniataj przez około 10 minut aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.
- Ciasto przełóż do miski delikatnie posmarowanej olejem rzepakowym. Przykryj ręcznikiem i czekaj aż podwoi swoją objętość (mniej więcej jedna godzina).
- Wymieszaj część kaszy manny z mąką do podsypywania i rozwałkuj ciasto na grubość około 2,5 cm.
- Resztą kaszy manny posyp tacę do pieczenia, na której będziesz układał muffiny angielskie.
- Przygotowane w ten sposób muffiny angielskie odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 30 minut lub do momentu aż nie zwiększą swojej wielkości, mniej więcej o połowę.
- Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i obsmaż muffiny angielskie po 3-4 minuty z każdej strony. Odstaw je z powrotem na tackę do pieczenia.
- Włóż tackę do rozgrzanego piekarnika do 180˚C na 8-9 minut.
- Upieczone muffiny angielskie odstaw do przestygnięcia.
Pamiętaj!
- Ciasto powinno być gładkie i miękkie.
- Pozwól ciastu wyrosnąć po jego wyrobieniu.
- Przed obróbką termiczną upewnij się, że muffiny angielskie zwiększą swoją objętość.
Zastosowanie:
- Pieczywo śniadaniowe.
- Zastosowanie do dań śniadaniowych takich jak jajka po benedyktyńsku.