Biszkopciki

Od dnia dzisiejszego już nie kupisz gotowych biszkopcików w sklepie. Koniec kropka! Przepis który, jest poniżej doskonale nadaje się do tiramisu oraz dekoracji innych wyrobów cukierniczych. Jeśli go wykonasz dokładnie według moich wskazówek, biszkopciki będą rozpływać się w ustach i bez największych obaw mogą zjeść je najmniejsze pociechy w domu. Tylko upewnij się sam, że faktycznie nadają się dla maluchów.

Poziom Trudności: ★★☆
Przyda Ci się:

Robot kuchenny lub mikser, drobne sitko, miska, rękaw cukierniczy, blaszka do pieczenia, pergamin.

Czas przygotowania: 40 minut
Temperatura i czas wypieku: 170˚C - 15 minut

Składniki (25 - 30 sztuk):

  • 225g białko jaj
  • 195g cukier, kryształ
  • 195g żółtka jaj
  • 195g mąki pszennej, typ 450
  • Szczypta soli

Sposób wykonania:

  1. Umieść w robocie kuchennym białka jaj razem z solą i cukrem. Ubij całość na sztywną pianę.
  2. Zmniejsz obroty i dodaj żółtka jajek jedno po drugim do ubitego białka.
  3. Przesiej mąkę przez drobne sitko.
  4. Dodaj mąkę małymi porcjami do mikstury jajecznej, delikatnie mieszając. Najlepiej mieszaj ręcznie.
  5. Nie mieszaj dłużej niż jest to konieczne!
  6. Wyłóż blaszkę pergaminem lub papierem do pieczenia.
  7. Przenieść gotowe ciasto do rękawa cukierniczego i na szprycuj biszkopciki na blaszkę.
  8. Umieść biszkopciki w piekarniku nagrzanym do 170˚C na 15 minut.

Pamiętaj!

  • Nie mieszaj mikstury z mąką dłużej niż jest to konieczne. Możesz ją „przeciągnąć” a z takiego ciasta biszkopciki nie będą tak delikatne jak być powinny.
  • Wyłóż blaszkę pergaminem.
  • Przesiej wcześniej mąkę, łatwi i przyspieszy Ci to pracę. Dodatkowo Twoje ciasto nie będzie miało przestoju co pozytywnie wpłynie na jego jakość końcową.
  • Biszkopciki wkładaj do rozgrzanego piekarnika.

Zastosowanie:

  • Tiramisu.
  • Dekoracja.

Leave a Reply