Od dnia dzisiejszego już nie kupisz gotowych biszkopcików w sklepie. Koniec kropka! Przepis który, jest poniżej doskonale nadaje się do tiramisu oraz dekoracji innych wyrobów cukierniczych. Jeśli go wykonasz dokładnie według moich wskazówek, biszkopciki będą rozpływać się w ustach i bez największych obaw mogą zjeść je najmniejsze pociechy w domu. Tylko upewnij się sam, że faktycznie nadają się dla maluchów.
Poziom Trudności: ★★☆
Przyda Ci się:
Robot kuchenny lub mikser, drobne sitko, miska, rękaw cukierniczy, blaszka do pieczenia, pergamin.
Czas przygotowania:
40 minut
Temperatura i czas wypieku: 170˚C - 15 minut
Składniki (25 - 30 sztuk):
- 225g białko jaj
- 195g cukier, kryształ
- 195g żółtka jaj
- 195g mąki pszennej, typ 450
- Szczypta soli
Sposób wykonania:
- Umieść w robocie kuchennym białka jaj razem z solą i cukrem. Ubij całość na sztywną pianę.
- Zmniejsz obroty i dodaj żółtka jajek jedno po drugim do ubitego białka.
- Przesiej mąkę przez drobne sitko.
- Dodaj mąkę małymi porcjami do mikstury jajecznej, delikatnie mieszając. Najlepiej mieszaj ręcznie.
- Nie mieszaj dłużej niż jest to konieczne!
- Wyłóż blaszkę pergaminem lub papierem do pieczenia.
- Przenieść gotowe ciasto do rękawa cukierniczego i na szprycuj biszkopciki na blaszkę.
- Umieść biszkopciki w piekarniku nagrzanym do 170˚C na 15 minut.
Pamiętaj!
- Nie mieszaj mikstury z mąką dłużej niż jest to konieczne. Możesz ją „przeciągnąć” a z takiego ciasta biszkopciki nie będą tak delikatne jak być powinny.
- Wyłóż blaszkę pergaminem.
- Przesiej wcześniej mąkę, łatwi i przyspieszy Ci to pracę. Dodatkowo Twoje ciasto nie będzie miało przestoju co pozytywnie wpłynie na jego jakość końcową.
- Biszkopciki wkładaj do rozgrzanego piekarnika.
Zastosowanie:
- Tiramisu.
- Dekoracja.