Zupa marchewkowa z kokosem

Zupa marchewkowa z kokosem? Marchew? Kokos? Czy to idzie w parze? Jak najbardziej! Marchew z kokosem komponują się znakomicie. Są to dwa łagodne smaki, które wspaniale ze sobą współgrają. Kolejną wariacją przepisu, może być dodatek świeżego imbiru czy trawy cytrynowej. Papryczka chili lekko zaostrzy smak. Pamiętaj o umiarze, dodatki maja być dodatkami, a nie składnikiem głównym.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Garnek, blender ręczny.

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki (6 porcji):

  • 800g marchwi, obranej i pokrojonej w kostkę
  • 700g mleczka kokosowego
  • 350g woda
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku, drobno pokrojonego
  • 1 biała cebula, drobno pokrojona
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • Sól i pieprz czarny

Dekoracja

  • Rzeżucha
  • Prażone orzeszki piniowe

Sposób wykonania:

  1. Rozgrzej w garnku olej rzepakowy oraz masło i podsmaż w nim cebulę z czosnkiem.
  2. Następnie dodaj marchew i kontynuuj smażenie na małym ogniu. Przypraw solą i pieprzem.
  3. Kiedy marchew będzie dobrze podsmażona, zalej całość wodą i mleczkiem kokosowym.
  4. Gotuj pod przykryciem 40-60 minut lub do momentu kiedy marchew będzie bardzo miękka. Zmiksuj zupę za pomocą blendera na gładki jednolity krem i dopraw solą i pieprzem.
  5. Podając zupę udekoruj ją świeżą rzeżuchą i prażonymi orzeszkami piniowymi.

Pamiętaj!

  • Dobrze podsmaż marchew w ten sposób wydobędziesz jej smak.
  • Przed zmiksowaniem zupy upewnij się, że warzywa są dobrze ugotowane.
  • Miksuj zupę do uzyskania gładkiego kremu.

Leave a Reply