Florentynki migdałowe. Wyjątkowo smaczne ciasteczka bezglutenowe, które można podawać same lub jako dodatek do innych deserów. Gotowe florentynki można bardzo długo przetrzymywać w suchym i szczelnie zamkniętym pojemniku. Przekonaj się jak łatwo i szybko możesz je wykonać we własnej kuchni.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Mska, drobna tarka, blaszka do pieczenia, pergamin.
Czas przygotowania:
30 minut
Temperatura i czas wypieku: 120°C i 110°C - 20 minut
Składniki (12-15 ciasteczek):
- 250g płatków migdałowych
- 100g cukier puder
- 2 białka jaj
- Drobno starta skórka z jednej pomarańczy
Sposób wykonania:
- Startą na tarce skórkę z pomarańczy wymieszaj z płatkami migdałowymi oraz cukrem pudrem. Następnie dodaj białka jaj i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Wyłóż wszystko na blachę wyłożoną pergaminem i rozprowadź równomiernie, tak cienko jak to tylko możliwe. Następnie przykryj wszystko kolejnym arkuszem pergaminu i za pomocą wałka wyrównaj. Zdejmij z wierzchu papier i umieść blachę w piekarniku rozgrzanym do 130°C na 20 minut.
- Florentynek się nie wypieka tylko wysusza w piecu, więc najlepszą metodą jest ułamanie kawałka, żeby się przekonać czy są już gotowe. Jeśli będą chrupkie i kruche, florentynki będą gotowe. W przypadku, kiedy będzie inaczej a kolor będzie się robił zbyt ciemny, zmniejsz temperaturę pieca nawet do 110°C i przykryj papierem. Pozwoli Ci to dokładnie wysuszyć ciasteczka.
- Możesz połamać florentynki na małe kawałki i podawać same lub jako dodatek do innych deserów czy lodów.
Pamiętaj!
- Dokładnie połącz ze sobą wszystkie składniki.
- Jeśli cieniej rozłożysz florentynki, tym lepiej.
- Gotowe florentynki powinny być chrupiące.
Zastosowanie:
- Podawaj same lub pokryte czekoladą.
- Florentynki są świetnym dodatkiem do kawy i herbaty.
- Doskonały dodatek do deserów.