Florentynki migdałowe

Florentynki migdałowe. Wyjątkowo smaczne ciasteczka bezglutenowe, które można podawać same lub jako dodatek do innych deserów. Gotowe florentynki można bardzo długo przetrzymywać w suchym i szczelnie zamkniętym pojemniku. Przekonaj się jak łatwo i szybko możesz je wykonać we własnej kuchni.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Mska, drobna tarka, blaszka do pieczenia, pergamin.

Czas przygotowania: 30 minut
Temperatura i czas wypieku: 120°C i 110°C - 20 minut

Składniki (12-15 ciasteczek):

  • 250g płatków migdałowych
  • 100g cukier puder
  • 2 białka jaj
  • Drobno starta skórka z jednej pomarańczy

 

Sposób wykonania:

  1. Startą na tarce skórkę z pomarańczy wymieszaj z płatkami migdałowymi oraz cukrem pudrem. Następnie dodaj białka jaj i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  2. Wyłóż wszystko na blachę wyłożoną pergaminem i rozprowadź równomiernie, tak cienko jak to tylko możliwe. Następnie przykryj wszystko kolejnym arkuszem pergaminu i za pomocą wałka wyrównaj. Zdejmij z wierzchu papier i umieść blachę w piekarniku  rozgrzanym do 130°C na 20 minut.
  3. Florentynek się nie wypieka tylko wysusza w piecu, więc najlepszą metodą jest ułamanie kawałka, żeby się przekonać czy są już gotowe. Jeśli będą chrupkie i kruche, florentynki będą gotowe. W przypadku, kiedy będzie inaczej a kolor będzie się robił zbyt ciemny, zmniejsz temperaturę pieca nawet do 110°C i przykryj papierem. Pozwoli Ci to dokładnie wysuszyć ciasteczka.
  4. Możesz połamać florentynki na małe kawałki i podawać same lub jako dodatek do innych deserów czy lodów.

Pamiętaj!

  • Dokładnie połącz ze sobą wszystkie składniki.
  • Jeśli cieniej rozłożysz florentynki, tym lepiej.
  • Gotowe florentynki powinny być chrupiące.

 

 

Zastosowanie:

  • Podawaj same lub pokryte czekoladą.
  • Florentynki są świetnym dodatkiem do kawy i herbaty.
  • Doskonały dodatek do deserów.

 

Leave a Reply