Sos tatarski jest wspaniałym dodatkiem, sosem używanym głównie do ryb. Zwłaszcza w okresie letnim. Sos tatarski jest sosem bazujący na majonezie, dzięki temu możesz go bardzo szybko i sprawnie przygotować. Przy czym nie musisz posiadać jakiś wyjątkowych umiejętności kulinarnych. Można spotkać bardzo wiele różnych wariantów tego sosu, które zależą od regionu lub przeznaczenia przygotowywanego sosu.
Miska, trzepaczka kuchenna.
Składniki (4 porcje):
- 200g majonezu
- 3 łyżki drobno posiekanych kaparów
- 3 łyżki drobno posiekanych korniszonów
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny
- Świeżo zmielony pieprz czarny
- Sól
Sposób wykonania:
- W małej misce wymieszaj za pomocą trzepaczki kuchennej majonez, kapary, korniszony. Dodaj sok z cytryny i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Przenieść gotowy sos tatarski do hermetycznego pojemnika i przechowuj w lodówce do 3 dni.
Pamiętaj!
- Kapary i korniszony kroimy a nie miksujemy w malakserze! Tym bardziej razem z majonezem.
- Używaj majonezu wysokiej jakości, najlepiej przygotowanego przez siebie.
Zastosowanie:
- Ryby.
- Jajka.