Chleb na sodzie

Chleb na sodzie oryginalnie wywodzi się z Irlandii i można spotkać kilka jego wariantów. Jest śmiesznie łatwy do wykonania i równie smaczny. Doskonale nadaje się do kanapek i zup. Bardzo często na wyspach jest wykorzystywany do kanapek z wędzonym łososiem. Ja osobiście uwielbiam go spożywać w towarzystwie zupy, zwłaszcza jesienią.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Robot kuchenny, miska, forma do chleba

Czas przygotowania: 80 minut
Temperatura i czas wypieku: 175˚C 60 minut

Składniki (1 bochenek):

  • 150g mąka pszenna typ 450
  • 275g mąki razowej
  • 30g kiełków pszenicy
  • 30g otręby pszenne
  • 45g cukier trzcinowy
  • 12g sól
  • 7g soda oczyszczona
  • 1g proszek do pieczenia
  • 400ml maślanki
  • 1 jajko
  • Masło do wysmarowania formy

Sposób wykonania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 175˚C.
  2. Wysmaruj foremkę do chleba masłem.
  3. Wymieszaj wszystkie suche składniki.
  4. Dodaj jajka i maślankę i wymieszaj w robocie kuchennym składniki do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji.
  5. Wyłóż ciasto do wcześniej przygotowanej formy.
  6. Zwilż górę ciasta zimną wodą i za pomocą noża zrób nacięcie do samego dna formy.
  7. Umieść chleb w rozgrzanym piekarniku na 60 minut.
  8. Jeśli nie masz pewności, że po upływie czasu, który Ci podałem, chleb jest już gotowy, wyciągnij go delikatnie z formy, odwróć i poklep, jednocześnie nasłuchując. Jeśli dźwięk będzie pusty to znak ze chleb jest gotowy. Jeśli będzie inaczej lub będziesz miał/miała wątpliwości, wsadź chleb ponownie do formy i piecz jeszcze przez chwilę, sprawdzając w w/w sposób.
  9. Upieczony chleb umieść na kratce aby spokojnie mógł odparować.

Pamiętaj!

  • Wymieszaj składniki do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji
  • Umieść chleb w rozgrzanym piekarniku
  • Ten chleb z powodzeniem możesz wymieszać ręcznie

Zastosowanie:

  • Kanapki
  • Dodatek do zup
  • Pokrojony w kostkę i stostowany nadaje się do sałatek

Leave a Reply