Puree z zielonego groszku to świetny dodatek do smażonych ryb a zwłaszcza do ryb panierowanych, smażonych w głębokim oleju. Popularna nazwa tego typu dania to Fish and Chips, czyli ryba z frytkami. Danie, które powstało na wyspach i jest tam bardzo popularne nie zależnie od pory roku. Purée z zielonego groszku doskonale sprawdza się również jako dodatek do drobiu, ale w tym przypadku zamiast mięty i pietruszki dodaję estragon, tymianek oregano lub bazylię.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Blender ręczny, rondel, duży plastikowy dzbanek.
Czas przygotowania:
15 minut
Składniki (4 porcje):
- 280g zielony groszek (może być mrożony)
- 30g rozpuszczonego masła
- 50ml śmietana 18%
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka drobno posiekanej mięty
- 1 łyżka drobno posiekanej pietruszki
- Świeżo zmielony pieprz czarny
- Sól
Sposób wykonania:
- Zagotuj wodę w rondelku. Dodaj zielony groszek i gotuj przez 2 minuty lub do momentu aż groszek będzie miękki.
- Odcedź groszek i umieść w dużym plastikowy dzbanku lub jakimś innym głębokim pojemniku, który swobodnie pozwoli Ci na zmiksowanie jego zawartość. Dodaj roztopione masło, miętę, kolendrę, czosnek, śmietanę i za pomocą blendera zmiksuj na gładką masę o jednolitej konsystencji.
- Gotowe puree z zielonego groszku przypraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Pamiętaj!
- Mrożony zielony groszek jest wręcz idealny do puree z zielonego groszku.
- Gęstość puree możesz sobie regulować ilością śmietany dodanej do przepisu, w zależności o przeznaczenia.
Zastosowanie:
- Dodatek do ryb.
- Dodatek do drobiu.