Puree z zielonego groszku

Puree z zielonego groszku to świetny dodatek do smażonych ryb a zwłaszcza do ryb panierowanych, smażonych w głębokim oleju. Popularna nazwa tego typu dania to Fish and Chips, czyli ryba z frytkami. Danie, które powstało na wyspach i jest tam bardzo popularne nie zależnie od pory roku. Purée z zielonego groszku doskonale sprawdza się również jako dodatek do drobiu, ale w tym przypadku zamiast mięty i pietruszki dodaję estragon, tymianek oregano lub bazylię.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Blender ręczny, rondel, duży plastikowy dzbanek.

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki (4 porcje):

  • 280g zielony groszek (może być mrożony)
  • 30g rozpuszczonego masła
  • 50ml śmietana 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka drobno posiekanej mięty
  • 1 łyżka drobno posiekanej pietruszki
  • Świeżo zmielony pieprz czarny
  • Sól

Sposób wykonania:

  1. Zagotuj wodę w rondelku. Dodaj zielony groszek i gotuj przez 2 minuty lub do momentu aż groszek będzie miękki.
  2. Odcedź groszek i umieść w dużym plastikowy dzbanku lub jakimś innym głębokim pojemniku, który swobodnie pozwoli Ci na zmiksowanie jego zawartość. Dodaj roztopione masło, miętę, kolendrę, czosnek, śmietanę i za pomocą blendera zmiksuj na gładką masę o jednolitej konsystencji.
  3. Gotowe puree z zielonego groszku przypraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Pamiętaj!

  • Mrożony zielony groszek jest wręcz idealny do puree z zielonego groszku.
  • Gęstość puree możesz sobie regulować ilością śmietany dodanej do przepisu, w zależności o przeznaczenia.

Zastosowanie:

  • Dodatek do ryb.
  • Dodatek do drobiu.

Leave a Reply