Odkryj, jak zrobić klasyczne spaghetti carbonara. Ten serowy makaron jest zdecydowanym włoskim faworytem i jest jedną z najpopularniejszych potraw podawanych nie tylko we Włoszech. Kiedy go nie zamawiasz, zwykle kończysz, żałując, że tego nie zrobiłaś/eś. Wystarczy garść składników, połączonych w odpowiedni sposób aby przenieś całą magię na stół.
Zgodzi się ze mną każdy Włoch a raczej ich mamy, że najlepszym rodzajem „boczku” do spaghetti carbonara jest guanciale. Technicznie guanciale to mięso wieprzowe z części policzkowej świni (podgardle wieprzowe). Włosi zwyczajowo wykorzystują guanciale, podczas gdy w innych kuchniach jest to dość nowe. Różnica jest naprawdę piorunująca. W przypadku kiedy użyjesz podgardle wieprzowe nie dodawaj oleju rzepakowego zawartego w składnikach tego przepisu.
Patelnia, średniej wielkości garnek, mała miska, durszlak, trzepaczka kuchenna.
Składniki (2 porcje):
- 220g makaron spaghetti (suchy)
- 160g bekon, pokrojony w małą kostkę
- 4 łyżki sera parmeńskiego, drobno starty
- 3 żółtka dużych jaj
- 3 łyżki wody
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Świeżo zmielony pieprz czarny
Sposób wykonania:
- Umieść żółtka jaj z wodą w małej misce. Dodaj tarty ser parmeński i dobrze wymieszaj za pomocą trzepaczki kuchennej i odstaw na bok.
- Doprowadź w średnim garnku wodę z solą do wrzenia i ugotuj spaghetti al dente.
- W międzyczasie umieść patelnię na średnim ogniu i rozgrzej olej rzepakowy. Dodaj zgnieciony ząbek czosnku i pozwól mu się smażyć przez około 2 minuty.
- Usuń czosnek z patelni i dodaj wcześniej przygotowany boczek. Kontynuuj smażenie przez około 5 minut lub do momentu aż zrobi się lekko chrupki.
- Odcedź spaghetti za pomocą durszlaka i dodaj go do boczku. Dobrze wymieszaj i po około 2 minutach zdejmij patelnię z ognia.
- Wlej wcześniej przygotowaną mieszankę z żółtek jaja do patelni i wymieszaj dokładnie z makaronem. Przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i rozdziel na porcje. Posyp drobno startym serem parmeńskim i niezwłocznie podawaj.
Pamiętaj!
- Makaron gotujemy al dente!
- Zamiast oleju rzepakowego postaraj się użyć tłuszczu z boczku. Twoja carbonara będzie miała o wiele bardziej wyrazisty smak.
- Czosnek ma z aromatyzować tłuszcz, pamiętaj aby go usunąć z patelni.
- Po dodaniu makaronu pozwól mu się troszkę jeszcze „pogotować” w tłuszczu na patelni.
- Przed dodaniem mieszaniny z żółtek jaj zdejm patelnię z ognia. Robisz carbonara a nie jajecznicę ze spaghetti.
Mniam! Uwielbiam spaghetti carbonara ale bez jajka 🙂
Super! Jak robisz Spaghetti Carbonara bez jajek?