Puree ziemniaczane z serem pleśniowym

Puree ziemniaczane z serem pleśniowym sprawiają, że jest to smaczny dodatek do dania głównego, zwłaszcza dla osób, które uwielbiają sery pod każdą postacią. Osobiście nie mam nic przeciwko jedzeniu puree ziemniaczane z serem pleśniowym jako posiłku! Tak po prostu, miseczka pełna puree, łyżka i pięć minut spokoju.

Masło, śmietana, ser pleśniowym z odrobiną czosnku nadają puree z ziemniaków bogaty smak, który idealnie komponuje się z kurczakiem, wołowiną, jagnięciną lub wieprzowiną.

Jeśli masz już troszkę dość jedzenia tego samego każdego dnia, powinieneś dać sobie szansę na odkrycie przepisu na puree ziemniaczane z serem pleśniowy i obowiązkowo dać mi znać co myślisz!

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Duży garnek, cedzak, ugniatacz do ziemniaków.

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki (4 porcje):

  • 1 kg ziemniaków, obranych
  • 100g solonego masła, temperatura pokojowa
  • 100 ml śmietany
  • 125g ser pleśniowy
  • 1 ząbek czosnku, mielony
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Sól

Dekoracja

  • Ser pleśniowy, pokruszony

Sposób wykonania:

  1. Obrane ziemniaki gotuj w osolonej wodzie przez około 20 minut lub do momentu aż będą miękkie.
  2. Odcedź ugotowane ziemniaki za pomocą cedzaka i umieść je ponownie w garnku.
  3. Dodaj ser pleśniowy, masło, śmietanę, mielony czosnek, sól, pieprz i dobrze wszystko ugnieć za pomocą ugniatacza do ziemniaków.
  4. Udekoruj puree ziemniaczane z serem pleśniowym pokruszonym serem pleśniowym i niezwłocznie podawaj.

Pamiętaj!

  • Nie ugniataj zbyt długo purre z ziemniaków, zrobi się gumowate.

Zastosowanie:

  • Doskonały dodatek do dań z kurczakiem, wołowiną, jagnięciną lub wieprzowiną.

Leave a Reply