Puree ziemniaczane z serem pleśniowym sprawiają, że jest to smaczny dodatek do dania głównego, zwłaszcza dla osób, które uwielbiają sery pod każdą postacią. Osobiście nie mam nic przeciwko jedzeniu puree ziemniaczane z serem pleśniowym jako posiłku! Tak po prostu, miseczka pełna puree, łyżka i pięć minut spokoju.
Masło, śmietana, ser pleśniowym z odrobiną czosnku nadają puree z ziemniaków bogaty smak, który idealnie komponuje się z kurczakiem, wołowiną, jagnięciną lub wieprzowiną.
Jeśli masz już troszkę dość jedzenia tego samego każdego dnia, powinieneś dać sobie szansę na odkrycie przepisu na puree ziemniaczane z serem pleśniowy i obowiązkowo dać mi znać co myślisz!
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Duży garnek, cedzak, ugniatacz do ziemniaków.
Czas przygotowania:
30 minut
Składniki (4 porcje):
- 1 kg ziemniaków, obranych
- 100g solonego masła, temperatura pokojowa
- 100 ml śmietany
- 125g ser pleśniowy
- 1 ząbek czosnku, mielony
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Sól
Dekoracja
- Ser pleśniowy, pokruszony
Sposób wykonania:
- Obrane ziemniaki gotuj w osolonej wodzie przez około 20 minut lub do momentu aż będą miękkie.
- Odcedź ugotowane ziemniaki za pomocą cedzaka i umieść je ponownie w garnku.
- Dodaj ser pleśniowy, masło, śmietanę, mielony czosnek, sól, pieprz i dobrze wszystko ugnieć za pomocą ugniatacza do ziemniaków.
- Udekoruj puree ziemniaczane z serem pleśniowym pokruszonym serem pleśniowym i niezwłocznie podawaj.
Pamiętaj!
- Nie ugniataj zbyt długo purre z ziemniaków, zrobi się gumowate.
Zastosowanie:
- Doskonały dodatek do dań z kurczakiem, wołowiną, jagnięciną lub wieprzowiną.