Najlepszy poranek to poranek w towarzystwie świeżo usmażonych naleśników i filiżanki dobrej czarnej kawy. Mogę wam pokazać jak zrobić najlepsze naleśniki, ale z kawą musicie poradzić sobie sami.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Blender ręczny, patelnia, miska, chochla
Czas przygotowania:
20 minut
Składniki (2 porcje):
- 110g mąka pszenna typ 450
- 25g cukier kryształ
- 110g mleko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 130g jeżyn, umytych
- 2 łyżki wiórków z białej czekolady
- 2 łyżki syropu klonowego
Sposób wykonania:
- Mąkę, cukier, mleko, proszek do pieczenia, jako, ekstrakt waniliowy oraz sól umieść w misce.
- Przy pomocy blendera zmiksuj całość do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji.
- Rozgrzej olej rzepakowy na patelni.
- Przy pomocy chochli nałóż ciasto na patelnię i smaż przez 2-3 minuty z każdej strony.
- Umieść gotowe naleśniki na talerzu a bezpośrednio na nich świeże jeżyny.
- Wykończ danie syropem klonowym i wiórkami z białej czekolady.
Pamiętaj!
- Starannie zmiksuj ciasto, nie może być w nim żadnych grudek.
- Jeżeli nie posiadasz blendera możesz użyć mikser.