Tost z awokado, oliwkami i serem feta to rodzaj śniadania, za które można umrzeć. Otwarta kanapka, której się nie oprzesz. Nawiasem mówiąc, czy już skoczyłaś/eś w trend jedzenia awokado? Nie?! No to masz doskonałą okazję to zrobić. Czy wiesz, że awokado należy do kategorii produktów spożywczych zwanych SuperFoods? Mówiąc krótko i kolokwialnie awokado jest mega zdrowe. W awokado oprócz witamin znajdziesz aż 11 karotenoidów, które zapobiegają powstawaniu chorobom serca i ponoć zapobiegają tworzeniu się komórek nowotworowych. W dodatku bosko smakuje! Wow co nie? Tost z awokado oliwkami i serem feta to jeden z genialnych sposobów na przyrządzenie awokado. Masz kolejny powód, żeby sprawdzić inne moje sugestie dotyczące awokado na grzance i nie tylko. Sprawdź przepis na najprostsze Tosty z awokado lub Tost z awokado z pieczonymi pomidorami. Szczerze mówiąc przepisów z awokado będzie przybywało z dnia na dzień, więc może lepiej po prostu obserwuj GotujPro na Facebooku lub Instagramie.
Składniki (2 porcje):
- 2 tosty z chleba na zakwasie
- 1 dojrzałe awokado, obrane i pokrojone w kostkę
- 100 g sera feta pokrojonego w kostkę
- 100 g czarnych oliwek, przekrojonych na pół
- Garść rukoli, umyta
- Garść szpinaku, umyty
- 2 łyżki pesto z bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- Szczypta soli
- Szczypta płatków chili
Sposób wykonania:
- W dużej misce połącz ze sobą czarne oliwki, awokado i ser feta. Następnie dodaj szpinak, rukolę i jedną łyżkę oliwy z oliwek. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Delikatnie wymieszaj.
- Podziel wszystko miedzy dwa tosty i delikatnie posyp płatkami chilli. Skrop pozostałą oliwą z oliwek i podawaj niezwłocznie.
Pamiętaj!
- Zaopatrz się w dojrzałe awokado.
- Staraj się wybierać bardziej solidny ser feta do tego przepisu.