Tost z awokado oliwkami i serem feta

Tost z awokado, oliwkami i serem feta to rodzaj śniadania, za które można umrzeć. Otwarta kanapka, której się nie oprzesz. Nawiasem mówiąc, czy już skoczyłaś/eś w trend jedzenia awokado? Nie?! No to masz doskonałą okazję to zrobić. Czy wiesz, że awokado należy do kategorii produktów spożywczych zwanych SuperFoods? Mówiąc krótko i kolokwialnie awokado jest mega zdrowe. W awokado oprócz witamin znajdziesz aż 11 karotenoidów, które zapobiegają powstawaniu chorobom serca i ponoć zapobiegają tworzeniu się komórek nowotworowych. W dodatku bosko smakuje! Wow co nie? Tost z awokado oliwkami i serem feta to jeden z genialnych sposobów na przyrządzenie awokado. Masz kolejny powód, żeby sprawdzić inne moje sugestie dotyczące awokado na grzance i nie tylko. Sprawdź przepis na najprostsze Tosty z awokado lub Tost z awokado z pieczonymi pomidorami. Szczerze mówiąc przepisów z awokado będzie przybywało z dnia na dzień, więc może lepiej po prostu obserwuj GotujPro na Facebooku lub Instagramie.

Tost z awokado oliwkami i serem feta

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki (2 porcje):

  • 2 tosty z chleba na zakwasie
  • 1 dojrzałe awokado, obrane i pokrojone w kostkę
  • 100 g sera feta pokrojonego w kostkę
  • 100 g czarnych oliwek, przekrojonych na pół
  • Garść rukoli, umyta
  • Garść szpinaku, umyty
  • 2 łyżki pesto z bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • Szczypta soli
  • Szczypta płatków chili

Tost z awokado, oliwkami i serem feta

Sposób wykonania:

  1. W dużej misce połącz ze sobą czarne oliwki, awokado i ser feta. Następnie dodaj szpinak, rukolę i jedną łyżkę oliwy z oliwek. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Delikatnie wymieszaj.
  2. Podziel wszystko miedzy dwa tosty i delikatnie posyp płatkami chilli. Skrop pozostałą oliwą z oliwek i podawaj niezwłocznie.

Pamiętaj!

  • Zaopatrz się w dojrzałe awokado.
  • Staraj się wybierać bardziej solidny ser feta do tego przepisu.

Leave a Reply