Jajka w koszulkach ze szparagami i sosem holenderskim

Jajka w koszulkach ze szparagami z dodatkiem zielonego groszku, wykończony sosem holenderskim zapewnia daniu ciekawą teksturę oraz połączenie smaków. Chrupkie szparagi, słodki groszek i delikatnie rozpływające się jajko – zdjęcie tego dania mówi samo za siebie. Lekko i całkiem zdrowo. Mam nadzieję, że tego rodzaju śniadanie przypadnie Ci do gustu.

 

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Garnek, rondel, patelnia, miska, durszlak

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki (4 porcja):

  • 8 jajek
  • 20 zielonych szparagów, oczyszczonych i umytych
  • 8 brokuł tenderstem , oczyszczonych i umytych
  • 4 łyżka zielonego groszku (może być mrożony)
  • 8 łyżek octu spiritusowego
  • 4 łyżka masła
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz czarny

Sos Holenderski

  • 120g masło, rozpuszczone
  • 2 żółtka jaj
  • 1 łyżeczka octu winnego (z białego wina)
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od zrobienia sosu holenderskiego. Rozpuść w rondelku masło.
  2. W innym garnku zagotuj wodę. Umieść w misce żółtka jaj wraz z octem i na parze wodnej podgrzej je, nieustannie mieszając. Przenieś miskę na stół i cienkim strumieniem wlej rozpuszczone masło, kontynuując mieszanie. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Tak przygotowany sos odstaw w ciepłe miejsce.
  3. Zagotuj wodę w garnku z solą i wrzuć do nich warzywa. Gotuj przez 3-4 minuty i niezwłocznie umieść warzywa w misce z zimną wodą, a najlepiej z lodem. Wystudzone warzywa odcedź i przenieść na czysty ręcznik, żeby dobrze je wysuszyć.
  4. Do pustego garnka wlej wodę z dodatkiem octu. Pamiętaj aby woda miała lekko kwaskowy posmak. Zagotuj.
  5. Zamieszaj wodę w garnku, tworząc wir, następnie wbij delikatnie jajka. Gotuj je przez 3 minuty, Będą miały płynne żółtko i miękkie białko. Oczywiście możesz gotować jajka dłużej według swoich własnych preferencji. Gotowe jajka przenieś na ręcznik i zostaw je tam na parę chwil, żeby pozbyć się nadmiaru wody.
  6. Na średnim ogniu rozgrzej na patelni masło z dodatkiem oliwy z oliwek. Delikatnie podsmaż wcześniej przygotowane warzywa. Przypraw solą i pieprzem.
  7. Umieść na talerzu warzywa tworząc ciekawą kompozycję, która pozwoli bez przeszkód ułożyć na wierzchu dwa jajka.
  8. Wykończ danie delikatnie polewając je wcześniej przygotowanym sosem holenderskim.

Pamiętaj!

  • Nie gotuj warzyw dłużej niż 3-4 minuty, stracą one kolor i będą rozgotowane
  • Umieść warzywa po gotowaniu w lodowatej wodzie, najlepiej z kostkami lodu, w przeciwnym razie również stracą kolor i będą rozgotowane
  • Rozpuszczone masło wlewaj cienkim strumieniem cały czas mieszając
  • Przygotowując wodę do jajek upewnij się, że będzie ona miała lekko kwaskowy posmak
  • Robiąc sos holenderski pamiętaj o tym, żeby nie trzymać miski z jakami na parze zbyt długo, ponieważ się zetną

Leave a Reply