Jajka w koszulkach ze szparagami z dodatkiem zielonego groszku, wykończony sosem holenderskim zapewnia daniu ciekawą teksturę oraz połączenie smaków. Chrupkie szparagi, słodki groszek i delikatnie rozpływające się jajko – zdjęcie tego dania mówi samo za siebie. Lekko i całkiem zdrowo. Mam nadzieję, że tego rodzaju śniadanie przypadnie Ci do gustu.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Garnek, rondel, patelnia, miska, durszlak
Czas przygotowania:
25 minut
Składniki (4 porcja):
- 8 jajek
- 20 zielonych szparagów, oczyszczonych i umytych
- 8 brokuł tenderstem , oczyszczonych i umytych
- 4 łyżka zielonego groszku (może być mrożony)
- 8 łyżek octu spiritusowego
- 4 łyżka masła
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz czarny
Sos Holenderski
- 120g masło, rozpuszczone
- 2 żółtka jaj
- 1 łyżeczka octu winnego (z białego wina)
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób wykonania:
- Zacznij od zrobienia sosu holenderskiego. Rozpuść w rondelku masło.
- W innym garnku zagotuj wodę. Umieść w misce żółtka jaj wraz z octem i na parze wodnej podgrzej je, nieustannie mieszając. Przenieś miskę na stół i cienkim strumieniem wlej rozpuszczone masło, kontynuując mieszanie. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Tak przygotowany sos odstaw w ciepłe miejsce.
- Zagotuj wodę w garnku z solą i wrzuć do nich warzywa. Gotuj przez 3-4 minuty i niezwłocznie umieść warzywa w misce z zimną wodą, a najlepiej z lodem. Wystudzone warzywa odcedź i przenieść na czysty ręcznik, żeby dobrze je wysuszyć.
- Do pustego garnka wlej wodę z dodatkiem octu. Pamiętaj aby woda miała lekko kwaskowy posmak. Zagotuj.
- Zamieszaj wodę w garnku, tworząc wir, następnie wbij delikatnie jajka. Gotuj je przez 3 minuty, Będą miały płynne żółtko i miękkie białko. Oczywiście możesz gotować jajka dłużej według swoich własnych preferencji. Gotowe jajka przenieś na ręcznik i zostaw je tam na parę chwil, żeby pozbyć się nadmiaru wody.
- Na średnim ogniu rozgrzej na patelni masło z dodatkiem oliwy z oliwek. Delikatnie podsmaż wcześniej przygotowane warzywa. Przypraw solą i pieprzem.
- Umieść na talerzu warzywa tworząc ciekawą kompozycję, która pozwoli bez przeszkód ułożyć na wierzchu dwa jajka.
- Wykończ danie delikatnie polewając je wcześniej przygotowanym sosem holenderskim.
Pamiętaj!
- Nie gotuj warzyw dłużej niż 3-4 minuty, stracą one kolor i będą rozgotowane
- Umieść warzywa po gotowaniu w lodowatej wodzie, najlepiej z kostkami lodu, w przeciwnym razie również stracą kolor i będą rozgotowane
- Rozpuszczone masło wlewaj cienkim strumieniem cały czas mieszając
- Przygotowując wodę do jajek upewnij się, że będzie ona miała lekko kwaskowy posmak
- Robiąc sos holenderski pamiętaj o tym, żeby nie trzymać miski z jakami na parze zbyt długo, ponieważ się zetną