Sałatka z zapiekanymi gruszkami i szynką parmeńską doskonale spisuje się w upalne dni jako lekka zakąska. Nie oszukujmy się, ale chyba nikomu w upalne dni nie przychodzi na myśl przygotowywanie golonki lub tym podobnych dań.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Miska, blaszka do pieczenia.
Czas przygotowania:
30 minut
Temperatura i czas wypieku: 170˚C - 15 minut
Składniki (2 porcje):
- 2 gruszki
- 8 plastrów szynki parmeńskiej
- 160g sera koziego (może być ser feta)
- 2 garście rukoli, dokładnie umytej
- 3 łyżki syropu z agawy
- 2 łyżki soku z cytryny
- oliwa z oliwek
Sposób wykonania:
- Obierz gruszki ze skórki i pokrój je w ćwiartki. Następnie za pomocą noża usuń nasienie.
- Każdą ćwiartkę gruszki zawiń dokładnie plastrem szynki parmeńskiej i ułóż na blaszce do pieczenia.
- Gotowe gruszki skropl delikatnie oliwą z oliwek i umieść w piekarniku rozgrzanym do 170˚C na 15 minut.
- Rukolę umieść w misce i skropl ją oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Delikatnie wymieszaj i rozłóż na talerzu.
- Upieczone gruszki rozłóż na talerzu w niewielkich odstępach.
- Następnie rozkrusz ser nad talerzem, tak aby znalazł się on równomiernie na gruszkach i rukoli.
- Wykończ danie skraplając je syropem z agawy.
Pamiętaj!
- Czas zapiekania gruszek może się zmniejszyć lub zwiększyć wraz z rozmiarem użytych gruszek.
To wygląda na apetyczne, myślę, wykonam również w weekend.
Smacznego Waldku 🙂