Sałatka z zapiekanymi gruszkami

Sałatka z zapiekanymi gruszkami i szynką parmeńską doskonale spisuje się w upalne dni jako lekka zakąska. Nie oszukujmy się, ale chyba nikomu w upalne dni nie przychodzi na myśl przygotowywanie golonki lub tym podobnych dań.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Miska, blaszka do pieczenia.

Czas przygotowania: 30 minut
Temperatura i czas wypieku: 170˚C - 15 minut

Składniki (2 porcje):

  • 2 gruszki
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej
  • 160g sera koziego (może być ser feta)
  • 2 garście rukoli, dokładnie umytej
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • oliwa z oliwek

Sposób wykonania:

  1. Obierz gruszki ze skórki i pokrój je w ćwiartki. Następnie za pomocą noża usuń nasienie.
  2. Każdą ćwiartkę gruszki zawiń dokładnie plastrem szynki parmeńskiej i ułóż na blaszce do pieczenia.
  3. Gotowe gruszki skropl delikatnie oliwą z oliwek i umieść w piekarniku rozgrzanym do 170˚C na 15 minut.
  4. Rukolę umieść w misce i skropl ją oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Delikatnie wymieszaj i rozłóż na talerzu.
  5. Upieczone gruszki rozłóż na talerzu w niewielkich odstępach.
  6. Następnie rozkrusz ser nad talerzem, tak aby znalazł się on równomiernie na gruszkach i rukoli.
  7. Wykończ danie skraplając je syropem z agawy.

Pamiętaj!

  • Czas zapiekania gruszek może się zmniejszyć lub zwiększyć wraz z rozmiarem użytych gruszek.

2 komentarzy do przepisu “Sałatka z zapiekanymi gruszkami

Leave a Reply