Ciasto na makaron

Ciasto na makaron jest naprawdę łatwe i szybkie do wykonania. Pamiętam jak moja babcia wyrabiała ciasto na makaron do niedzielnego rosołu. To było coś wspaniałego! Smutny jest fakt, że coraz mniej osób robi własny makaron. Zastanów się przez chwilę i zobacz ile wspomnień mamy związanych z makaronem wyrabianym przez nasze babcie lub mamy. Czy nasze dzieci będą miały takie wspomnienia? Wątpię, żeby zatęskniły za makaronem z super marketu. W dzisiejszych czasach mamy tyle udogodnień w kuchni w postaci wszelkiego rodzaju urządzeń takich jak robot kuchenny. Wyrobi doskonale za ciebie ciasto na makaron w kilka minut. Przepis podany poniżej jest klasycznym przepisem na makaron. Pamiętaj, że przepis można modyfikować i ogranicza Cię tylko wyobraźnia oraz 15 minut życia do wykonania własnego oryginalnego ciasta na makaron. Kiedyś pokażę Ci moje wariacje. Powodzenia!

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Miska, robot kuchenny, folia spożywcza.

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki (1kg):

  • 800g mąka typ „00”
  • 8 średnich jajek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 płaskie łyżki soli

Sposób wykonania:

  1. Umieść mąkę, jajka, i oliwę z oliwek w robocie kuchennym. Mieszaj całość na wolnych obrotach przez około 3 minuty.
  2. Po upływie 3 minut dodaj sól i kontynuuj mieszanie przez kolejne 2 minuty.
  3. Zawiń gotowe ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut przed dalszą obróbką.
  4. Ciasto możesz poddać dalszej obróbce, według własnych zapotrzebowań.

Pamiętaj!

  • Koniecznie używaj mąki o oznaczeniu typu „00”. W przeciwnym razie gluten będzie zbyt mocny, co wpłynie na jakość makaronu.
  • Sól dodaj pod koniec mieszania. Będzie to miało wpływ na jakość ciasta. Sól w początkowej fazie mieszania się składników będzie miała negatywny wpływ na jakość jajek. Sól również ma tendencje do wzmacniania glutenu w mące, co również nie będzie korzystne w początkowej fazie wyrabiania ciasta.
  • Ciasto również można wyrobić ręcznie. Ogólnie rzecz biorąc mamy XXI wiek, tak więc ten tego…

Zastosowanie:

Leave a Reply