Lekka, delikatna sałatka na upalne dni. Świetnie nadaje się, jako przekąska w doborowym towarzystwie białego wina. Pamiętaj tylko żeby używać buffalo mozzarella. Tutaj najważniejszy jest ser mozzarrella i każdy inny zamiennik tego sera nie będzie mile widziany. Pamiętaj też, że znaczenie mają pomidory koktajlowe, które powinny być bardzo dojrzale i słodkie.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
miska, tacka do pieczenia, folia spożywcza, trzepaczka kuchenna
Czas przygotowania:
30 minut
Składniki (4 porcje):
- 150g liści rukoli, umyte
- 2 serki bufalo mozzarella
- 3 czerwone papryki
- 80g dojrzałych pomidorów koktajlowych, przekrojonych na pół
Dressing:
- 4 łyżki extra virgin oliwy z oliwek wysokiej, jakości
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- sól i pieprz czarny
Sposób wykonania:
- Czerwone papryki umieść na blaszce i włóż na 10-15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Po wyciągnięciu z piekarnika niezwłocznie zawiń je folią spożywczą razem z blaszką do pieczenia i odstaw na 5 minut.
- Po wstępnym wystudzeniu zdejmij skórkę z papryki, usuń nasiona i pokrój je wzdłuż w cienkie plastry.
- Rukolę oraz pomidory umieść w misce na tyle dużej, aby pozwoliła Ci swobodnie wymieszać wszystkie składniki.
- Za pomocą trzepaczki kuchennej wymieszaj dokładnie wszystkie składniki dressingu i dopraw solą i pieprzem według własnego upodobania.
- Połącz dressing z liśćmi rukoli i pomidorami, delikatnie mieszając a następnie ułóż na talerzu wraz z kawałkami mozzarelli i plastrami czerwonej papryki.
Pamiętaj!
- Po wyciągnięciu papryki z pieca niezwłocznie zawiń je w folię spożywczą, ułatwi Ci to usunięcie z niej skóry.