Falafel wegańskie

Falafel wegańskie są dobrym rozwiązaniem dla osób, które nie mają ochoty na mięso. Zrobione z pożywnej ciecierzycy dostarczą Ci bardzo dużo białka, a poza tym zapobiega zaparciom, sprzyja odchudzaniu, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Zawiera dużo potasu i kwasu foliowego. Oryginalnie falafel smaży się w głębokim tłuszczu i możesz tak zrobić, jeśli nie boisz się kalorii. Jednak nie każdy ma dziś ochotę na dania z frytury, dlatego proponuję łagodniejsze rozwiązanie i zrobić to na patelni. Oczywiście możesz się pokusić i upiec je w piekarniku. Najlepszymi dipami do serwowania według mnie jest hummus i raita. Oczywiście możesz zastosować jakiś inny sos. Wszystko jest w Twoich rękach.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Patelnia, miska, malakser, garnek.

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki (4 porcje):

  • 500g suchej ciecierzycy
  • 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 4 ząbki czosnku, drobno starte
  • 1 łyżka świeżej kolendry, drobno posiekanej
  • 1 łyżka świeżej mięty, drobno posiekanej
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku
  • 1 łyżeczka kminku, mielonego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • olej rzepakowy do smarzenia

Podawaj z dipami

Sposób wykonania:

  1. Dzień wcześniej przepłucz ciecierzycę w zimnej wodzie i usuń zanieczyszczenia. Włóż do średniego garnka z wodą i pozwól jej się namoczyć przez minimum 12 godziny. Następnego dnia ponownie przepłucz i dobrze odsącz wodę.
  2. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i zeszklij cebulę razem z czosnkiem. Odstaw do ostygnięcie.
  3. Odcedzoną ciecierzycę razem z pozostałymi składnikami umieść w malakserze i dokładnie zmiel.
  4. Dodaj wcześniej zeszkloną cebulę z czosnkiem i dokładnie wymieszaj.
  5. Z gotowej masy uformuj kuleczki o wielkości piłeczki golfowej a następnie spłaszcz je lekko. Tak przygotowane falafel umieść w lodówce, na co najmniej godzinę przed smażeniem.
  6. Rozgrzej olej rzepakowy w większej ilości na patelni i usmaż falafel na złocisty kolor z każdej strony.
  7. Przygotowane w ten sposób falafel podawaj na przykład z dipami takimi jak raita lub hummus. Równie dobrze możesz podać je w akompaniamencie sałatki lub chleba pita.

 

Pamiętaj!

  • Jeśli dopiero dziś wpadłeś na pomysł, aby zrobić falafel, to masz pecha. Falafel zrobiony z ciecierzycy z puszki może okazać się zbyt mokry i będzie się rozpadał podczas obróbki termicznej.
  • Możesz wykonać również wersję bezglutenową używając mąkę z ciecierzycy lub inną mąkę bezglutenową. Jednakże nie gwarantuję w tym przypadku pełnej satysfakcji z przepisu.

 

Zastosowanie:

  • Danie główne.
  • Dodatek do sałatek.
  • Baza do burgerów wegetariańskich.

Leave a Reply