Łosoś z pomidorową kaszą kuskus

Łosoś z pomidorową kaszą kuskus i cebulą dymką to lekki, ale wciąż bardzo satysfakcjonujący posiłek. Piękne filety z łososia są smażone na patelni i umieszczone na pomidorowej kaszy kuskus z cebulą dymką. Łosoś z pomidorową kaszą kuskus i cebulą dymką jest bardzo efektownym a zarazem szybkim i prostym przepisem do wykonania. Doskonale sprawdza się w upalne dni w porze letniej. Zwłaszcza, że części składowe tego dania możesz przygotować wcześniej.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Patelnia-najlepiej teflonowa, miska, durszlak, garnek.

Czas przygotowania: 35 minut

Składniki (4 porcje):

  • 4 filety z łososia po 180 g każdy
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • Świeżo zmielony pieprz czarny
  • Sól

Kuskus perłowy z pomidorem i cebulą dymką

  • 250 g kuskusu perłowego
  • 2 dojrzałe, słodkie pomidory, pokrojone w kostkę
  • ½ pęczku cebuli dymki, drobno pokrojonej
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku, zmielone
  • 1 łyżka wędzonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka przyprawy cajun
  • 2 łyżeczki cukru

Jogurt cytrynowy

  • 8 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Świeżo zmielony pieprz czarny
  • Sól

Sposób wykonania:

  1. W małej misce wymieszaj ze sobą jogurt naturalny i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki, do momentu aż będzie potrzebny.
  2. Wlej wodę do garnka i doprowadzić do wrzenia. Dodaj kuskus perłowy i gotuj, od czasu do czasu mieszając przez 7-9 minut lub do momentu aż do al dente. Odcedź kuskus a następnie włóż do miski.
  3. Dodaj do miski cebulkę dymkę, pomidory, sok z cytryny, czosnek, wędzoną paprykę, przyprawę cajun, cukier i dobrze wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Odstaw w ciepłe miejsce.
  4. Rozgrzej patelnie teflonową z odrobiną oleju rzepakowego. W między czasie przypraw łososia solą i pieprzem. Następnie ułóż go na patelni skórą do dołu i kontynuuj smażenie przez 3-4 minuty, aż skórka będzie chrupiąca. Następnie odwróć delikatnie łososia i kontynuuj smażenie przez kolejne 3-4 minuty. Zdejmij patelnię z ognia i odstaw na parę minut w ciepłe miejsce, co pozwoli odpocząć rybie i dokończyć proces smażenia.
  5. Podziel kuskus na 4 równe porcje a bezpośrednio na nim ułóż usmażonego łososia, skórą do góry. Wykończ danie wcześniej przygotowanym cytrynowym jogurtem i niezwłocznie podawaj.

Pamiętaj!

  • Kuskus perłowy ugotuj al dente.
  • Po 3-4 minutach smażenia łososia, delikatnie odwróć go na drugą stronę.

Leave a Reply