Chleb na sodzie oryginalnie wywodzi się z Irlandii i można spotkać kilka jego wariantów. Jest śmiesznie łatwy do wykonania i równie smaczny. Doskonale nadaje się do kanapek i zup. Bardzo często na wyspach jest wykorzystywany do kanapek z wędzonym łososiem. Ja osobiście uwielbiam go spożywać w towarzystwie zupy, zwłaszcza jesienią.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Robot kuchenny, miska, forma do chleba
Czas przygotowania:
80 minut
Temperatura i czas wypieku: 175˚C 60 minut
Składniki (1 bochenek):
- 150g mąka pszenna typ 450
- 275g mąki razowej
- 30g kiełków pszenicy
- 30g otręby pszenne
- 45g cukier trzcinowy
- 12g sól
- 7g soda oczyszczona
- 1g proszek do pieczenia
- 400ml maślanki
- 1 jajko
- Masło do wysmarowania formy
Sposób wykonania:
- Rozgrzej piekarnik do 175˚C.
- Wysmaruj foremkę do chleba masłem.
- Wymieszaj wszystkie suche składniki.
- Dodaj jajka i maślankę i wymieszaj w robocie kuchennym składniki do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji.
- Wyłóż ciasto do wcześniej przygotowanej formy.
- Zwilż górę ciasta zimną wodą i za pomocą noża zrób nacięcie do samego dna formy.
- Umieść chleb w rozgrzanym piekarniku na 60 minut.
- Jeśli nie masz pewności, że po upływie czasu, który Ci podałem, chleb jest już gotowy, wyciągnij go delikatnie z formy, odwróć i poklep, jednocześnie nasłuchując. Jeśli dźwięk będzie pusty to znak ze chleb jest gotowy. Jeśli będzie inaczej lub będziesz miał/miała wątpliwości, wsadź chleb ponownie do formy i piecz jeszcze przez chwilę, sprawdzając w w/w sposób.
- Upieczony chleb umieść na kratce aby spokojnie mógł odparować.
Pamiętaj!
- Wymieszaj składniki do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji
- Umieść chleb w rozgrzanym piekarniku
- Ten chleb z powodzeniem możesz wymieszać ręcznie
Zastosowanie:
- Kanapki
- Dodatek do zup
- Pokrojony w kostkę i stostowany nadaje się do sałatek