Curry z kurczakiem i sałatką z ciecierzycy

Curry z kurczakiem i sałatką z ciecierzycy, tak z sałatką z ciecierzycy. Pomysł na satysfakcjonujące, szybkie, smaczne no i zdrowe danie, które jest zaskakująco łatwe do wykonania! Ten przepis jest doskonałą alternatywą dla „zwykłego” curry z kurczakiem, zazwyczaj serwowanego z ryżem. W przepisie zamieszczonym poniżej znajdziesz przepis na pięknie zbilansowaną pastę curry, którą możesz wykorzystać do wielu innych dań jako „bazę”.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Duży garnek, duża głęboka patelnia, duża miska, malakser, folia aluminiowa.

Czas przygotowania: 85 minut

Składniki (4 porcje):

Curry z kurczakiem i sałatką z ciecierzycy

  • 600g uda z kurczaka, pozbawione kości
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • Świeżo zmielony pieprz czarny
  • Sól

Pasta curry

  • 2 całe główki czosnku
  • 2 duże szalotki, obrane
  • 1  kawałek świeżego imbiru (ok 6cm), obrany
  • 7 całych suszonych papryczek chilli
  • 1 łyżka zmielonej kurkumy
  • 2 łyżki łagodnego proszku curry
  • 2 łyżki zmielonego kminku
  • 1 łyżeczka prażonych nasion kolendry
  • 1 łyżka pasty z trawy cytrynowej
  • 30g (około 3 łyżki) drobno posiekanej świeżej kolendry
  • 1 łyżka soli

Sos curry

  • 500ml mleko kokosowe
  • 150ml bulion drobiowy
  • 200g pokrojone pomidory z puszki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Świeżo zmielony pieprz czarny
  • Sól

Sałatka z ciecierzycy

  • 600g suszonej ciecierzycy, ugotowanej
  • 1/2 granat, tylko te czerwone kuleczki 🙂
  • 2 dojrzałe pomidory, bez nasion, pokrojone w drobną kostkę
  • 2 limonki, tylko sok
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Świeżo zmielony pieprz czarny
  • Sól

Sposób wykonania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Aby zrobić pastę curry, zacznij od pokrojenia imbiru na cienkie plastry. Zdejmij zewnętrzną warstwę łupinek z główek czosnku. Odetnij spiczaste wierzchołki od główek czosnku, tak aby ząbki czosnku były częściowo odsłonięte. Skropl imbir, szalotki i główki czosnku olejem i zawiń indywidualnie w folię aluminiową. Wstaw do piekarnika na 15 minut.
  3. Wyjmij imbir z piekarnika (powinien być miękki). Zwiększ temperaturę do 200°C i kontynuuj pieczenie szalotek i czosnku przez kolejne 30 minut lub do momentu kiedy będą złoto-brązowe i bardzo aromatyczne. Po wystudzeniu będzie można wycisnąć ząbki czosnku z łupinek.
  4. W międzyczasie zalej papryczki chilli wrzątkiem, aby je ponownie nawodnić. Pozwól im moczyć się przez minimum 15 minut, następnie dokładnie odcedź.
  5. Umieść wszystko w malakserze. Miksuj, aż pasta curry osiągnie pożądaną konsystencję. Odstaw na bok.
  6. Umieść wszystkie składniki na sałatkę z ciecierzycy w dużej misce i delikatnie połącz je ze sobą. Dodaj sól i pieprz do smaku. Odstaw na bok.
  7. Podgrzej olej rzepakowy w dużym garnku z grubym dnem. Dodaj pastę curry i kontynuuj gotowanie przez około 2 minuty. Wlej mleko kokosowe, pomidory z puszki, bulion drobiowy i zagotuj. Zmniejsz ogień i kontynuuj gotowanie przez kolejne 30 minut. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem czarnym i solą do smaku. Używając blendera ręcznego lub malaksera zmiksuj wszystkie składniki na gładki, kremowy sos curry.
  8. Rozgrzej olej rzepakowy na głębokiej patelni i podsmaż kurczaka. Dodaj wcześniej przygotowany sos curry i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i kontynuuj smażenie przez kolejne 5 minut lub do momentu kiedy kurczak będzie ugotowany.
  9. Wlej curry z kurczakiem do miseczek a na wierzchu umieść sałatką z ciecierzycy. Podawaj niezwłocznie.

Pamiętaj!

  • Namocz ciecierzycę, najlepiej przez całą noc. Zdecydowanie szybciej się ugotuje.
  • Pastę z trawy cytrynowej możesz zastąpić świeżą trawą cytrynową. Dodaj ją do sosu curry i usuń tuż przed miksowaniem.
  • Przed podaniem upewnij się, że kurczak jest prawidłowo ugotowany.

Leave a Reply