Curry z kurczakiem i sałatką z ciecierzycy, tak z sałatką z ciecierzycy. Pomysł na satysfakcjonujące, szybkie, smaczne no i zdrowe danie, które jest zaskakująco łatwe do wykonania! Ten przepis jest doskonałą alternatywą dla „zwykłego” curry z kurczakiem, zazwyczaj serwowanego z ryżem. W przepisie zamieszczonym poniżej znajdziesz przepis na pięknie zbilansowaną pastę curry, którą możesz wykorzystać do wielu innych dań jako „bazę”.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Duży garnek, duża głęboka patelnia, duża miska, malakser, folia aluminiowa.
Czas przygotowania:
85 minut
Składniki (4 porcje):
Curry z kurczakiem i sałatką z ciecierzycy
- 600g uda z kurczaka, pozbawione kości
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- Świeżo zmielony pieprz czarny
- Sól
Pasta curry
- 2 całe główki czosnku
- 2 duże szalotki, obrane
- 1 kawałek świeżego imbiru (ok 6cm), obrany
- 7 całych suszonych papryczek chilli
- 1 łyżka zmielonej kurkumy
- 2 łyżki łagodnego proszku curry
- 2 łyżki zmielonego kminku
- 1 łyżeczka prażonych nasion kolendry
- 1 łyżka pasty z trawy cytrynowej
- 30g (około 3 łyżki) drobno posiekanej świeżej kolendry
- 1 łyżka soli
Sos curry
- 500ml mleko kokosowe
- 150ml bulion drobiowy
- 200g pokrojone pomidory z puszki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Świeżo zmielony pieprz czarny
- Sól
Sałatka z ciecierzycy
- 600g suszonej ciecierzycy, ugotowanej
- 1/2 granat, tylko te czerwone kuleczki 🙂
- 2 dojrzałe pomidory, bez nasion, pokrojone w drobną kostkę
- 2 limonki, tylko sok
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Świeżo zmielony pieprz czarny
- Sól
Sposób wykonania:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Aby zrobić pastę curry, zacznij od pokrojenia imbiru na cienkie plastry. Zdejmij zewnętrzną warstwę łupinek z główek czosnku. Odetnij spiczaste wierzchołki od główek czosnku, tak aby ząbki czosnku były częściowo odsłonięte. Skropl imbir, szalotki i główki czosnku olejem i zawiń indywidualnie w folię aluminiową. Wstaw do piekarnika na 15 minut.
- Wyjmij imbir z piekarnika (powinien być miękki). Zwiększ temperaturę do 200°C i kontynuuj pieczenie szalotek i czosnku przez kolejne 30 minut lub do momentu kiedy będą złoto-brązowe i bardzo aromatyczne. Po wystudzeniu będzie można wycisnąć ząbki czosnku z łupinek.
- W międzyczasie zalej papryczki chilli wrzątkiem, aby je ponownie nawodnić. Pozwól im moczyć się przez minimum 15 minut, następnie dokładnie odcedź.
- Umieść wszystko w malakserze. Miksuj, aż pasta curry osiągnie pożądaną konsystencję. Odstaw na bok.
- Umieść wszystkie składniki na sałatkę z ciecierzycy w dużej misce i delikatnie połącz je ze sobą. Dodaj sól i pieprz do smaku. Odstaw na bok.
- Podgrzej olej rzepakowy w dużym garnku z grubym dnem. Dodaj pastę curry i kontynuuj gotowanie przez około 2 minuty. Wlej mleko kokosowe, pomidory z puszki, bulion drobiowy i zagotuj. Zmniejsz ogień i kontynuuj gotowanie przez kolejne 30 minut. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem czarnym i solą do smaku. Używając blendera ręcznego lub malaksera zmiksuj wszystkie składniki na gładki, kremowy sos curry.
- Rozgrzej olej rzepakowy na głębokiej patelni i podsmaż kurczaka. Dodaj wcześniej przygotowany sos curry i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i kontynuuj smażenie przez kolejne 5 minut lub do momentu kiedy kurczak będzie ugotowany.
- Wlej curry z kurczakiem do miseczek a na wierzchu umieść sałatką z ciecierzycy. Podawaj niezwłocznie.
Pamiętaj!
- Namocz ciecierzycę, najlepiej przez całą noc. Zdecydowanie szybciej się ugotuje.
- Pastę z trawy cytrynowej możesz zastąpić świeżą trawą cytrynową. Dodaj ją do sosu curry i usuń tuż przed miksowaniem.
- Przed podaniem upewnij się, że kurczak jest prawidłowo ugotowany.