Super łatwe Brownie z orzechami laskowymi! Dla prawdziwych czekoladoholików! Idealny sposób na zaspokojenie wszystkich Twoich czekoladowych pragnień! Wypróbuj ten przepis i przekonaj się sam. Kliknij w tutaj i zobacz krok po kroku jak go zrobić!
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Czas przygotowania:
20 minut
Temperatura i czas wypieku: 180°C - 25 minut
Składniki (8 porcji):
- 325 g ciemnej czekolady (70% – 75%)
- 125 g orzechów laskowych
- 200 g cukru
- 150 g masło
- 80 g mąka pszenna (typ 450 – 500)
- 4 średnie jajka z wolnego wybiegu
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
- Rozgrzej piekarnik do 180˚C i wyłóż formę o średnicy 22.5 cm papierem do pieczenia.
- Umieść ciemną czekoladę i masło w dużej misce nad garnkiem z delikatnie gotującą się wodą. Rozpuść czekoladę mieszając od czasu do czasu.
- W międzyczasie ubij jajka cukrem. Następnie delikatnie połącz je z rozpuszczoną czekoladą.
- Wymieszaj mąkę pszenną, orzechy laskowe i proszek do pieczenia. Dodaj do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki ze sobą.
- Gotowe ciasto na Brownie rozprowadź równomiernie we wcześniej przygotowanej formie i umieść w piekarniku na 25 minut.
- Wyjmij z piekarnika Brownie z Orzechami Laskowymi i poczekaj, aż całkowicie ostygną, zanim pokroisz na porcje. Smacznego!
Pamiętaj!
- Przygotuj formę do pieczenia na samym początku.
- Przed połączeniem masy jajecznej z czekoladową upewnij się, że masa czekoladowa nie jest zbyt ciepła.
- Nie mieszaj zbyt długo z mąką.