Domowy ketchup z pomidorów z puszki

Domowy ketchup z pomidorów z puszki. Oczywiście pomidorów z puszki wysokiej jakości. Domowy ketchup będzie się różnił od ketchupu do którego jesteś przyzwyczajony. W tym przepisie na domowy ketchup użyłem pomidorów z puszki co nie znaczy, że będzie on gorszy. W tym przepisie znajdziesz dużo dodatków, przez które nawet najlepsze pomidory nie dały by rady się przebić ze swoim smakiem. Natomiast podczas przygotowywania klasycznego domowego ketchupu świeże pomidory o wysokiej jakości będą kluczowym składnikiem.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Duży garnek, malakser lub blender ręczny.

Czas przygotowania: 120 minut

Składniki (1500g):

  • 800g pomidorów w puszce
  • 3 średniej wielkości jabłka, drobno starte (zielone, kwaskowe jabłka)
  • 3 średniej wielkości białe cebule, pokrojonej w drobną kostkę
  • 100g cukier
  • 160ml ocet jabłkowy
  • 1 łyżka pieprzu cayenne
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego
  • 2 łyżki przypraw korzennych
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka kminku mielonego

Sposób wykonania:

  1. Rozgrzej olej rzepakowy w garnku i delikatnie zeszklij cebulę.
  2. Dodaj do garnka resztę składników i kontynuuj gotowanie na małym ogniu przez około 2 godziny.
  3. Zmiksuj całą zawartość garnka za pomocą malaksera lub ręcznego blendera, do uzyskania ketchupu o jednolitej konsystencji.
  4. Dobrze wystudź gotowy ketchup. Przelej go do pojemnika i szczelnie zamknij. Przechowuj w lodówce.

Pamiętaj!

  • Pamiętaj aby zmiksować zawartość garnka do uzyskania ketchupu o jednolitej konsystencji.
  • Przygotowując ketchup na zapas użyj wysterylizowanych słoików. Przelej do nich gorący ketchup i niezwłocznie zamknij weko. Wystudź i przechowuj w lodówce maksymalnie do jednego miesiąca.

Zastosowanie:

  • Absolutnie do wszystkiego 😛

Leave a Reply