Łosoś Teriyaki
Fantastyczne danie orientalne które, na stałe zagości w Twoim domu. Przepis ten jest naprawdę prosty w wykonaniu i nie wymaga mega umiejętności kulinarnych. Sos Teriyaki użyty w tym przepisie możesz wykorzystać do różnego rodzaju ryb, drobiu, wieprzowiny oraz wołowiny.
Zobacz nagranie z gotowania na żywo – kliknij tutaj.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Czas przygotowania:
10 minut
Temperatura i czas wypieku: 180°C - 20 minut
Składniki (2 porcje):
- 2 filety z łososia po 180 g – 200 g
- 100 g ryż Basmati
- 1 pak choi (kapusta chińska), umyta i pokrojona
- 100 g kiełki fasoli, oczyszczone i dokładnie umyte
- 2 łyżki ziaren sezamu
- 2 łyżki drobno posiekanej kolendry
- 3 strąki suszonego kardamonu
- Szczypta soli
Sos Teriyaki
- 1 łyżka słodkiego sosu chili
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka Mirin (wino z ryżu) lub Sherry
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 2 łyżeczki tartego imbiru
Sos do warzyw
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 3 łyżki sosu rybnego – kliknij tutaj
- 1 łyżeczka tahini
- 2 ząbki czosnku, cienko posiekane
- 60 ml wody
Sposób wykonania:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Upewnij się, że filety łososia są dokładnie oczyszczone z ości. Następnie opłucz je i osusz papierowym ręcznikiem.
- W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu Teriyaki. Tak przygotowanym sosie umieść łososia na przynajmniej 3 godziny przed obróbką termiczną (w lodówce oczywiście).
- W drugiej misce dokładnie połącz ze sobą wszystkie składnik sosu do warzyw. Odstaw na bok.
- Umieść łososia na blaszce do pieczenia a następnie polej resztą sosu Teriyaki. Włóż do piekarnika na 20 minut.
- W między czasie ugotuj ryż z kardamonem i odrobiną soli dokładnie odcedź z nadmiaru wody.
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj warzywa i sos do warzyw. Smaż przez dwie minuty mieszając od czasu do czasu.
- Podziel ryż na dwie równe porcje. Bezpośrednio na ryżu umieść usmażone warzywa, polewając je resztą sosu z patelni. Na samym górze umieść upieczonego łososia. Polej resztą sosu Teriyaki, posyp ziarnami sezamu oraz świeżą kolendrą. Podawaj niezwłocznie.
Pamiętaj!
- Marynuj łososia w sosie Teriyaki co najmniej 3 godziny przed obróbka termiczną.
- Ryż gotujemy al dente.
- Możesz użyć innych warzyw, takich jak: brokuły, fasolka szparagowa, szparagi, papryka etc.