Łosoś Teriyaki

Łosoś Teriyaki

Fantastyczne danie orientalne które, na stałe zagości w Twoim domu. Przepis ten jest naprawdę prosty w wykonaniu i nie wymaga mega umiejętności kulinarnych. Sos Teriyaki użyty w tym przepisie możesz wykorzystać do różnego rodzaju ryb, drobiu, wieprzowiny oraz wołowiny.

Zobacz nagranie z gotowania na żywo – kliknij tutaj.

Poziom Trudności: ★☆☆
Czas przygotowania: 10 minut
Temperatura i czas wypieku: 180°C - 20 minut

Składniki (2 porcje):

  • 2 filety z łososia po 180 g – 200 g
  • 100 g ryż Basmati
  • 1 pak choi (kapusta chińska), umyta i pokrojona
  • 100 g kiełki fasoli, oczyszczone i dokładnie umyte
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 2 łyżki drobno posiekanej kolendry
  • 3 strąki suszonego kardamonu
  • Szczypta soli

Sos Teriyaki

  • 1 łyżka słodkiego sosu chili
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka Mirin (wino z ryżu) lub Sherry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 łyżeczki tartego imbiru

Sos do warzyw

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 3 łyżki sosu rybnego – kliknij tutaj
  • 1 łyżeczka tahini
  • 2 ząbki czosnku, cienko posiekane
  • 60 ml wody

Łosoś Teriyaki

Sposób wykonania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Upewnij się, że filety łososia są dokładnie oczyszczone z ości. Następnie opłucz je i osusz papierowym ręcznikiem.
  3. W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu Teriyaki. Tak przygotowanym sosie umieść łososia na przynajmniej 3 godziny przed obróbką termiczną (w lodówce oczywiście).
  4. W drugiej misce dokładnie połącz ze sobą wszystkie składnik sosu do warzyw. Odstaw na bok.
  5. Umieść łososia na blaszce do pieczenia a następnie polej resztą sosu Teriyaki. Włóż do piekarnika na 20 minut.
  6. W między czasie ugotuj ryż z kardamonem i odrobiną soli dokładnie odcedź z nadmiaru wody.
  7. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj warzywa i sos do warzyw. Smaż przez dwie minuty mieszając od czasu do czasu.
  8. Podziel ryż na dwie równe porcje. Bezpośrednio na ryżu umieść usmażone warzywa, polewając je resztą sosu z patelni. Na samym górze umieść upieczonego łososia. Polej resztą sosu Teriyaki, posyp ziarnami sezamu oraz świeżą kolendrą. Podawaj niezwłocznie.

Pamiętaj!

  • Marynuj łososia w sosie Teriyaki co najmniej 3 godziny przed obróbka termiczną.
  • Ryż gotujemy al dente.
  • Możesz użyć innych warzyw, takich jak: brokuły, fasolka szparagowa, szparagi, papryka etc.

Leave a Reply